Hlavní obsah

Skotsko vyjednalo s Londýnem podmínky referenda o samostatnosti

Edinburgh

Skotsko se domluvilo s britskou vládou na podmínkách plebiscitu, v němž budou Skotové hlasovat o odtržení od Velké Británie v roce 2014. Britská BBC v tomto směru citovala britského ministra ro záležitosti Skotska Michaela Moora. Podle něj to bude pro Skoty "nejdůležitější politické rozhodnutí za posledních 300 let".

Foto: Profimedia.cz

Edinburský hrad ve Skotsku

Článek

Podle serveru BBC News se hlasování budou moci zúčastnit voliči už od 16 let. Dohodu v pondělí v Edinburghu podepíšou britský premiér David Cameron a skotský první ministr Alex Salmond.

Skotští představitelé dosáhli toho, že se hlasování bude konat v době 700. výročí bitvy u Bannockburnu, která měla velký význam pro udržení skotské nezávislosti na Anglii. Vláda v Londýně také přistoupila na skotský požadavek, aby se referenda mohli zúčastnit i šestnáctiletí a sedmnáctiletí voliči.

Skotové naopak ustoupili v tom, že voličům bude předložena pouze jednoduchá otázka, zda chtějí zůstat součástí Británie, nebo vytvořit samostatný stát. Skotská vláda původně zvažovala ještě třetí možnost, v níž by voliči mohli hlasovat pro výraznější autonomii při zachování svazku s Británií.

Spojené království by mělo slabší hlas

Dohoda s Londýnem o podmínkách hlasování byla nutná. Podle ústřední vlády se závazné referendum může konat jen s jejím souhlasem.

Skotsko se spojilo s Anglií v roce 1707. Od roku 1997 má opět vlastní parlament a regionální vládu - podobně jako Wales a Severní Irsko. Skotská národní strana skotského prvního ministra Alexe Salmonda nicméně chce, aby Skotové měli i vlastní obrannou a zahraniční politiku, kterou nyní řídí Londýn. Stejně tak chce odsun ponorek s jadernými raketami, které mají nyní základnu nedaleko Glasgowa.

Pokud by se Skotsko osamostatnilo, způsobilo by to problémy zbytku Spojeného království nejen kvůli jaderným ponorkám, ale oslabilo by to jeho hlas v Radě bezpečnosti OSN i v Evropské unii. Průzkumy ale zatím ukazovaly, že ideu samostatného Skotska podporuje jen menšina jeho obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám