Hlavní obsah

Příjezd Merkelové je urážkou Řeků, bouří se Atény

Atény
Aktualizováno

Atény od úterních ranních hodin zažívaly policejní manévry. Na svoji první návštěvu od vypuknutí krize tam před půl jednou dorazila německá kancléřka Angela Merkelová, kterou mnozí Řekové vnímají jako příčinu jejich bídy. Na bezpečnost v ulicích dohlíží 7 000 policistů. Při demonstracích 40 000 lidí byly zatčeny desítky osob. Policie použila slzný plyn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Aténách kvůli Merkelové zvýšila bezpečnostní opatření Video: Reuters

 
Článek

Proti návštěvě Merkelové demonstrovalo v Aténách 25 000 lidí, kteří se shromáždili v okolí uzavřené zóny v centru řecké metropole. Podle serveru listu Kathimerini policie zatkla nejméně 50 lidí. Policie už před příletem kancléřky zatkla tři desítky osob podezřelých z plánování výtržností v uzavřené zóně a jejím okolí, kde se bude Merkelová pohybovat. Dalších více než 20 osob bylo zatčeno v průběhu demonstrací. Policie nasadila proti demonstrantům slzný plyn poté, co začali házet kameny, klacky a láhve.

Mimo zakázané území, kde byly uzavřeny i vybrané stanice metra a zastávky tramvají, se nejméně 15 000 lidí sešlo na náměstí Syntagma před budovou parlamentu a dalších nejméně 10 000 stoupenců radikálního odborového hnutí PAME na třídě Stadiu. Řada demonstrantů nesla hákové kříže. Někteří demonstranti drželi transparenty s hesly "Merkelová, pryč!", "Ne 4. říši" a "Pryč s imperialisty".

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s řeckým premiérem Antonisem Samarasem v Aténách

„Přítomnost Merkelové je urážkou řeckého lidu a jeho národní suverenity. K paní Merkelové nemám co říct. Dělá dobře svoji práci. Otázka je: Co dělají Řekové,“ řekl agentuře AP aktivista Christos Velios, který prosazuje myšlenku, aby se Řekové složili na splacení svého dluhu a zbavili se diktovaných podmínek evropských institucí, které jim půjčují.

Velios spolu s 8000 lidmi protestoval v Aténách už v pondělí. V týž den pochodovaly Aténami také asi tři stovky penzistů, kteří zapálili vlajku Evropské unie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řekové vyrazili do ulic na protest proti MerkelovéVideo: Reuters

Policejní manévry

Kvůli příjezdu Merkelové úřady rozhodly o uzavření částí hlavního města a zakázaly veřejná shromáždění na některých místech v centru v okruhu sto metrů od míst, kudy kolona s Merkelovou pojede.

Zákaz shromažďování se netýká dvou protestů svolaných odbory a opozicí. Povolení však nedostala populistická pravice, která chtěla večer demonstrovat před německou ambasádou.

Foto: ČTK/AP

Někteří deprimovaní Řekové přirovnávají Merkelovou k Hitlerovi.

Merkelová se v Aténách sejde s premiérem Antonisem Samarasem. Budou jednat o nové půjčce pro Řecko, bez níž bude řecká státní pokladna nejpozději v prosinci prázdná, jak upozornil Samaras.

Reklama

Výběr článků

Načítám