Hlavní obsah

Papyrus zmiňující se o Ježíšově ženě je podvrh, vzkázal Vatikán

Řím

Papyrus naznačující, že Ježíš Kristus měl manželku, je podvrh. Uvedl to Vatikán prostřednictvím svého listu L'Osservatore Romano. Komentář napsal šéfredaktor listu Gian Maria Vian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papyrus o Ježíšově manželství je podvrhVideo: Reuters

 
Článek

„Podstatné důvody nás vedly k závěru, že papyrus je ve skutečnosti nešikovným podvrhem,“ napsal Vian v pátek. Deník New York Times týž den napsal, že Vatikán hodnotí nové odhalení jako „problematické a kontroverzní“.

O nových poznatcích, které se rozcházejí s vírou většiny křesťanů, že Ježíš žil bez ženy, informovala v září v Římě profesorka Harvardské univerzity Karen Kingová. Na fragmentu papyru s úryvkem apokryfního evangelia psaného koptštinou hovoří Kristus o svojí ženě. Zřejmě se má jednat o Máří Magdalenu.

Kingové útržek poslal jeden sběratel. Papyrus pochází pravděpodobně z naleziště Nag Hammádí v Horním Egyptě, které v roce 1945 vydalo ohromné písemné poklady raného křesťanství. Kingová konzultovala pravost papyru s několika odborníky, kteří se shodli na tom, že artefakt je s velkou pravděpodobností autentický. S jistotou to potvrdí až další rozbory.

Foto: news.harvard.edu

Profesorka Harvardské univerzity Karen Kingová s útržkem starověkého papyru, na němž je text naznačující, že Ježíš měl ženu.

Profesorka upozornila, že ani v případě potvrzení autenticity papyru nelze text považovat za důkaz, že Ježíš byl ženatý. Byl by to však důkaz o tom, že si to raní křesťané mysleli.

Papyrus je značně poškozen, lze z něj tedy dešifrovat jen některé části textu.

Osm rozluštěných řádků z koptského papyru o Ježíšovi
... ne (ke) mně. Má matka dala mi ži(vot)...
... Učedníci řekli Ježíšovi,...
... popřít. Marie je toho hodna...
... Ježíš jim řekl: Má žena...
... bude schopná být mou učednicí...
... nechť hříšní opuchnou...
... co se týká mě, já pobývám s ní, abych...
... obraz...

Reklama

Výběr článků

Načítám