Hlavní obsah

Řecko mělo seznam účtů s nezdaněnými příjmy. Zmizel a teď se zase objevil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká vláda se dostala k seznamu 2000 řeckých majitelů bankovních kont ve Švýcarsku, u nichž je pravděpodobné, že na účtech mají nezdaněné příjmy. Cédéčko se jmény se dostalo na světlo po těžko uvěřitelných peripetiích - v rukou řeckých představitelů totiž bylo již před dvěma roky, ale pak záhadně zmizelo a nyní se znovu objevilo, uvedla řecká média.

Foto: Panagiotis Tzamaros, Reuters

Evangelos Venizelos si po dvou letech vzpomněl, že seznam existuje a není třeba žádat o kopii.

Článek

Záležitost již vyvolala napětí uvnitř vládní koalice, jejíž nejmenší člen, levicová strana DIMAR, obvinil socialisty, že v době své vlády cenný dokument "zašantročili".

Tehdejší socialistický ministr financí Jorgos Papakonstantinu prohlásil, že seznam obdrželo jeho ministerstvo od tehdejší francouzské ministryně financí a nynější šéfky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové. Listina byla totiž součástí dokumentu, který odnesl ze švýcarské banky HSBC její tehdejší zaměstnanec a na němž byla jména všech dalších klientů z dalších zemí, včetně Francie.

Báli se soudních tahanic

Řecké úřady se ale tři roky dušovaly, že nestandardní získání informací o zřejmých neplatičích daní je právně problematické, a tedy nevyužitelné k vymáhání daňových nedoplatků, nehledě k možným soudním tahanicím s příslušnými osobami.

Obrat nastal poté, co současný ministr financí Jannis Sturnaras prohlásil, že by rád seznamu využil, a neznačil, že požádá evropské partnery o kopii. Vložil se do toho i zástupce nejvyššího soudu, podle kterého nic nebrání tomu, aby údaje na cédéčku byly využitelné.

Řecká média kriticky komentují, že se bývalý ministr financí a šéf socialistů Evangelos Venizelos z čista jasna rozpomněl a zapečetěnou obálku s cédéčkem poslal premiérovi Antonisovi Samarasovi. Ten ji obratem předal oddělení státní prokuratury zabývajícímu se hospodářskou kriminalitou.

"Žádný činitel neposkytl doposud přesvědčivou odpověď na to, co se stalo s důkazy. Je ale jasné, že se tu nevedly žádné kontroly, zatímco jiné země provedly zásadní práci v boji proti daňovým únikům," podotkl na svém serveru deník Ta Nea.

Řecké ministerstvo financí neposkytlo odhad množství nezdaněných peněz. Pouze uvedlo, že v posledních dvou letech bylo legálně převedeno do zahraničí 16 milionů eur, z toho asi deset procent do Švýcarska. Podle finančních odborníků budou nelegální transfery mnohonásobně vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám