Hlavní obsah

Dosavadní gruzínský prezident Saakašvili uznal porážku ve volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi
Aktualizováno

Dosavadní gruzínský prezident Michail Saakašvili uznal v úterý porážku v těsných nedělních parlamentních volbách, v nichž se utkal s miliardářem Bidzinou Ivanišvilim. V televizi oznámil, že jeho strana Sjednocené národní hnutí půjde do opozice. Současně řekl, že vyhrála demokracie.

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Gruzínský prezident Michail Saakašvili

Článek

Dílčí výsledky gruzínských parlamentních voleb naznačovaly vítězství opoziční koalice Gruzínský sen, které signalizovaly hned po pondělním uzavření volebních místností neoficiální odhady.

Po sečtení hlasů ve víc než pětině volebních obvodů má Ivanišviliho Gruzínský sen přes 54 procent hlasů, zatímco Sjednocené národní hnutí (UNM) 40,5 procenta hlasů. Ostatní strany se podle médií staly obětí divokého volebního souboje dvou hlavních soupeřů a pětiprocentní práh pro vstup do parlamentu nejspíš nepřekročí. Volební účast přesáhla 60 procent oprávněných voličů.

Vedení UNM v noci na úterý ústy prezidenta Michaila Saakašviliho uznalo vítězství opozice v obvodech s poměrným systémem hlasování, nicméně předpovědělo, že ve zbylé polovině obvodů, kde se hlasovalo většinovým systémem, porážku opozici oplatí.

Pak se ale ukázalo, že Gruzínský sen zatím vede ve 28 ze 73 jednomandátových obvodů, zatímco UNM ve 24.

Foto: ČTK/AP

Příznivci opozice oslavují v hlavním městě Tbilisi

Šéf Gruzínského snu Bidzina Ivanišvili v úterý pochválil prezidenta Saakašviliho za to, že uznal vítězství opozice v obvodech s poměrným systémem hlasování. "Je dobře, že si státní moc snaží zachovat tvář. Očekávám, že naše vítězství uzná i po oznámení výsledků v obvodech s většinovým systémem," dodal.

 Ivanišvili chce předčasné volby hlavy státu

"Dalším logickým a jedině správným krokem bude odstoupení Saakašviliho," řekl Ivanišvili, který bude příštím premiérem. "Bude to dobré pro jeho budoucnost.," řekl opoziční vůdce. Zároveň dodal, že jsou cesty, jak Saakašviliho k tomu přinutit, ale lepší bude, když to udělá sám. Saakašvili mandát obhajovat nemůže.

Opoziční koalice už se rozpadá

Vůdce opozice zároveň konstatoval, že jeho šestičlenná koalice, která podle analytiků drží pohromadě hlavně díky osobě Ivanišviliho, se po volbách rozpadne. Nesourodé seskupení menších stran a hnutí se podle něj může rozdělit přinejmenším na tři parlamentní frakce. "Je to velmi zdravý proces, od začátku jsem usiloval o to, aby parlament nebyl jednobarevný. Nejde o rozkol. Přispějeme naopak k tomu, že v parlamentu vzniknou nejméně tři strany, abychom mohli vést spory o jednotlivých problémech," řekl Ivanišvili gruzínské televizi.

Foto: ČTK/AP

Předák opozice, miliardář Bidzin Ivanišvili

O osobě budoucího premiéra nemá Ivanišvili pochyb. "Doufám, že mi vrátí gruzínské občanství a že mě parlament potvrdí jako nového předsedu vlády," prohlásil. Podnikatel, který své jmění rozmnožil v Rusku, o gruzínský pas přišel v důsledku nabytí francouzského občanství. Přestože gruzínský parlament později schválením ústavní novely umožnil občanům zemí Evropské unie zapojit se do voleb, Ivanišvili této možnosti nevyužil a ve volbách nehlasoval.

"Přišli jsme ve volbách o jeden hlas, jako Evropan jsem takovou ústavu nemohl využít. Jakmile bude potvrzeno naše vítězství, budou konečně gruzínské soudy podobné skutečným soudům," uvedl.

Prezidentské pravomoci přejdou na premiéra

Podle letošních odhadů časopisu Forbes přesahuje hodnota Ivanišviliho majetku osm miliard dolarů, což je podle poznámek gruzínského tisku téměř polovina hrubého národního produktu země. Většinu svých aktiv nabytých v Rusku však Ivanišvili prodal, aby se mohl zapojit do politického boje ve své vlasti.

Volby mají rozhodující význam s ohledem na to, že gruzínská ústavní reforma, která vstoupí v platnost příští rok, převádí klíčové pravomoci z prezidenta na parlament a na premiéra. Příští rok také skončí prezidentský mandát Saakašviliho, který se o třetí mandát již ucházet nemůže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám