Hlavní obsah

Střevní infekce postihla v Německu už více než osm tisíc dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Více než 8400 dětí nakažených střevní infekcí, převážně z východních částí Německa, hlásí tamní hygienici. Ještě v pátek jich přitom byla pouze polovina. Co přesně způsobuje onemocnění, které se projevuje hlavně zvracením a průjmy, zatím není známo. Podle prvních indicií by ale na vině mohly být školní jídelny.

Článek

Podle odborníků mají zřejmě infekci na svědomí noroviry nebo salmonely. Noroviry způsobují záněty žaludku a tenkého střeva a rychle se šíří. Bakterie rodu salmonela způsobují o něco vážnější salmonelózu.

Nejméně v 16 případech byl podle agentury dapd prokázán norovirus v Sasku. Ten se přenáší hlavně prostřednictvím kontaminovaných potravin a vody.

Hygienici dosud nezjistili příčinu epidemie. S velkou pravděpodobností půjde ale o nákazu z jídla, protože ve velké části postižených škol provozuje jídelny stejná společnost.

Onemocnění nemá dramatický průběh. Většina dětí se během dvou dní zotavuje a není třeba je hospitalizovat. Některá školní a předškolní zařízení musela být ale dočasně zavřena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám