Hlavní obsah

Slovensko chce dovezený alkohol zase vrátit do Česka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Minulý týden zakázalo Slovensko prodej a dovoz českého alkoholu a umístilo všechen český alkohol do skladů. Nyní slovenské orgány zvažují možnost, že český alkohol vrátí do České republiky.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nemáme jistotu, že tento alkohol je čistý a bezproblémový,“ upozornil slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek. Podle něj bude nutné český alkohol vrátit do Česka, nebo bude třeba každou lahev dovezenou na Slovensko zkontrolovat. Pokud resort přistoupí ke kontrole českého alkoholu, náklady zaplatí importéři českého alkoholu.

Dovozci tvrdí, že český alkohol je v pořádku, mohou zdokumentovat jeho původ i původ surovin, z nichž je vyroben. Importéři věří, že český alkohol bude po čase opět uvolněn k prodeji.

Podle televize TA3 by zákaz dovozu a prodeje českého alkoholu mohl na Slovensku trvat až několik měsíců. Zákaz bude údajně zrušen až v příštím roce.

„Česká republika musí dát nejen Slovensku, ale celé Evropské unii pozitivní signál,“ dodal Jahnátek. Ministr kritizoval kroky české vlády, která podle něho na nebezpečí smrtícího metanolu zareagovala slabě a pod tlakem podnikatelských skupin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám