Hlavní obsah

Volby v Nizozemsku těsně vyhráli vládní liberálové

Haag
Aktualizováno

V středečních parlamentních volbách v Nizozemsku těsně zvítězila proevropská Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) dosavadního premiéra Marka Rutteho. V parlamentu se 150 křesly jich získala 41. Jen o dvě křesla méně má socialistická Strana práce (PvdA) Diederika Samsona. Krajně pravicová Strana pro svobodu populisty Geerta Wilderse utrpěla značné ztráty, ztratila devět křesel a má jich jen 15.

Foto: ČTK/AP

Mark Rutte dovedl nizozemské liberály nejspíš znovu ke křehkému vítězství.

Článek

"Je to velké vítězství programu, který jsme hájili a který je nutný pro východisko země z krize," řekl Rutte svým stoupencům v Haagu. "Je to naše největší vítězství v historii a podruhé jsme se stali největší stranou v Nizozemsku. Jsem na to hrdý a zítra podniknu první kroky k vytvoření kabinetu," prohlásil Rutte poté, co mu Diederik Samson telefonicky pogratuloval.

Kromě obyvatel a místních politiků výsledky hlasování bedlivě sledují i evropští partneři Nizozemska. K hlavním tématům volební kampaně totiž patřily otázky řešení dluhové krize v eurozóně. Rutteho liberálové i Strana práce patří do proevropského tábora.

"V nizozemských volbách to vypadá na velkou prohru protievropských populistů. To je jednoznačně dobrá zpráva," uvítal podle BBC volební výsledek švédský ministr zahraničí Carl Bildt. Liberálové a labouristé získali více hlasů, než předvídaly předvolební průzkumy.

Vzhledem k tomu, že vítěz voleb nezískal parlamentní většinu, přijdou na řadu jednání o koalici. Rutte odmítl říci, se kterými stranami by chtěl o koalici jednat. "Nizozemsko potřebuje co nejstabilnější vládu," prohlásil Samson v Amsterodamu a dodal, že jeho strana si přeje účastnit se této vlády.

Wilders naopak patří mezi nejviditelnější odpůrce evropské integrace. Wildersova strana kvůli sporům o daňové škrty v dubnu stáhla podporu menšinové Rutteho vládě, což vedlo k pádu kabinetu a k vypsání voleb.

Nacionalistický populista Wilders propadl

Krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse obhájila jen 15 z dosavadních 24 křesel v parlamentu. Wilders už svou porážku přiznal, ale ujistil, že bude dál Nizozemsko "chránit před Evropou, masovým přistěhovalectvím" a evropským superstátem.

"Raději bych před vás předstoupil s dobrými zprávami," řekl Wilders voličům. "V Bruselu budou slavit (..) a to je škoda," dodal poslanec.

Stejný počet poslanců, tedy 15, bude mít podle předběžných výsledků Socialistická strana (SP), jejíž hlavní kandidát Emile Roemer v předvolební kampani odmítal více rozpočtové disciplíny.

Historickou porážku utrpěli Křesťanskodemokratická výzva (CDA), která z 21 mandátů spadla na 13.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám