Hlavní obsah

Na dům Vasila Biľaka namířili tank

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenský poslanec Alojz Hlina (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) nechal v pátek přivést tank do bratislavské vilové čtvrti pod Slavínem před bydliště bývalého vysokého komunistického funkcionáře Vasila Biľaka (95). Hlaveň namířil na jeho dům. Biĺak podepsal dopis, v němž tvrdé jádro komunistů v roce 1968 požádalo SSSR o zásah. Ten posloužil jako záminka pro invazi spřátelených armád.

Tank před domem Vasila BiľakaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Ať si zkusí, jaké to je, když na někoho míří tank, V roce 1968 to díky němu zkusilo mnoho obyvatelů Československa,“ řekl Právu iniciátor Hlina.

„Hlavní postava této události žije v tomto domě. Asi zcela náhodou mu přidělili vilu přímo pod Bratislavským hradem,“ řekl ironicky poslanec.

Hlina připomněl, že slovenská generální prokuratura loni zrušila vyšetřování případu pozvání cizích vojsk do Československa. „Přitom Biľak je člověk, který zavolal do vlastní země cizí armády. To je přece jasná vlastizrada a nic se neděje,“ dodal.

Foto: Jan Koller, ČTK

Poslanec Alojz Hlino na věži tanku před Biĺakovou vilou.

Hlina označil protestní akci za potřebnou, protože Slováci rychle zapomínají. „Poslední srpnový den si tímto protestem připomínáme okupaci a také podepsání moskevských protokolů, kterými se pobyt cizích armád na našem území legitimizoval,“ řekl.

Nelze zapomínat

Účastník protestu Milan Buzinkay se domnívá, že tyto události je potřebné připomínat. „Jako Slovák se za Vasila Biľaka stydím. Mladá generace už dnes ani neví, že 21. srpna 1968 bylo Československo zákeřně přepadeno a na dvacet let okupováno. Podobné akce proto mají význam,“ řekl.

„Škoda, že se tato akce nekonala přímo na výročí invaze. Je smutné, že Vasil Biľak nikdy nebyl odsouzen za to, že k nám pozval tanky. Ale je to určitý signál, v jakém státě žijeme,“ uvedl další účastník protestu, který nechtěl prozradit své jméno.

V závěru protestní akce zazněla z reproduktorů umístěných přímo před Biľakovým domem známá věta z filmu Pelíšky „Proletáři všech zemí vyližte si prdel“. Hlina prozradil, že na výročí sametové revoluce se pokusí zablokovat ulici, kde bydlí bývalý šéf komunistické bezpečnosti Alojz Lorenc. „Ať si zkusí, jaké to je, když někam chce jít a nemůže,“ dodal.

Anketa

Měl by být Vasil Biľak stíhán za vlastizradu kvůli tzv. zvacímu dopisu z roku 1968?
Ano
87,5 %
Ne
12,5 %
Celkem hlasovalo 16358 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám