Hlavní obsah

Němci cvičili Lukašenkovy policisty a dodávali jim i obušky

Berlín

Německo pomáhalo běloruským policistům s výcvikem i výbavou. Bezpečnostním složkám autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka dodávalo dokonce obušky, napsal v pondělí deník Bild s odvoláním na informace z berlínského ministerstva vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

Podle nich dodal úřad v letech 2008 až 2011 nejméně jedné policejní jednotce v Bělorusku ochranné vybavení, včetně helem, štítů, chráničů na tělo a obušků.

V letech 2009 a 2010 poukázalo ministerstvo Minsku také 41 200 eur (dnes přes milión Kč) na nákup digitálních kamer, diktafonů a počítačů. Tyto peníze putovaly podle Bildu na konto německé ambasády v běloruské metropoli.

Berlínský deník Der Tagesspiegel už minulý týden zveřejnil, že německá policie a Spolkový kriminální úřad z pověření ministerstva vnitra školily v letech 2008 až 2011 nejméně stovku běloruských policistů a pohraničníků. Ti v listopadu 2010 podle listu dokonce sledovali zásah německé policie proti davům demonstrantů, kteří protestovali proti převozu jaderného paliva. Při akci německé jednotky použily vodní děla, obušky a slzný plyn.

Program ukončili po raziích

Zprávu berlínského deníku potvrdil i mluvčí ministerstva vnitra. Spolu s policisty z Běloruska bylo podle něj do programu policejního výcviku zapojeno i kolem 400 policistů, pohraničníků a kriminalistů z Ukrajiny. Podle mluvčího však úřad tuto podporu Bělorusku loni ukončil poté, co tamní bezpečnostní síly na konci předchozího roku násilně potlačily protirežimní protesty v postsovětské republice.

Kvůli těmto odhalením čelí kritice německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich. Opozice od něj žádá vysvětlení a chce kauzu zařadit na jednání poslaneckého výboru pro vnitřní záležitosti. Policejní odbory vládě zase vytkly nedostatek politického citu.

Reklama

Výběr článků

Načítám