Hlavní obsah

Maďarští trestanci pracují, aby zaplatili náklady na vězení

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nagyfa

Tzv. letními věznicemi se snaží v Maďarsku řešit přeplněnost ústavů pro odsouzené. První letní věznice začala letos působit v malinké obci Nagyfa na jihu Maďarska. Odsouzenci zde začali pracovat 15. dubna a zdejší pobyt ukončí 15. října.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatím tam pracuje šedesát odsouzených, ale v příštím roce by se kapacita měla zvýšit na 120 lidí. Jak informovala maďarská média, budova zdejší letní věznice působí na první pohled jako normální zemědělská farma. Rozdíl je v tom, že do areálu se vstupuje až po důkladné kontrole a kolem areálu je ostnatý drát.

Jsou tam umístěni vězni, kteří byli odsouzeni k trestům kratším než šest měsíců, jsou ve věku do 55 let a jsou schopni fyzické práce. Vězni momentálně budují další ubytovací kapacity a pomáhají při zemědělských pracích. Odsouzení se do práce a na stravování přemísťují společně v útvaru.

Vězni si tamní pobyt pochvalují. „Rychleji zde běží čas, jako v normálním vězení,“ říká jeden z odsouzených.

„Budíček je v pět, po ranní hygieně je snídaně. Pracujeme od osmi do druhé hodiny odpoledne,“ dodává. „Když se vrátím do normálního života, budu chovat domácí zvířata,“ říká odhodlaně další z vězňů.

Úleva pro daňového poplatníka

Ke zřízení letních věznic přistoupili v Maďarsku z důvodu přeplněnosti nápravných zařízení a z důvodu zvyšujících se nákladů na pobyt vězňů. Od prvního ledna vstoupil v platnost zákon, který nařizuje vězňům, aby se podíleli na nákladech spojených s jejich vězněním.

V zemi je momentálně 17 500 vězňů, z nichž pracuje jen 7500. Tento poměr se má v budoucnosti změnit i za pomocí zmíněných letních věznic.

„Našim cílem je, aby trestanci zaplatili část nákladů na své vězení, aby jimi nebyl tolik zatížen daňový poplatník. Chceme také, aby vězni v průběhu výkonu trestu pracovali a usnadnili si tak návrat do běžného života,“ říká mluvčí vězeňské správy Zsolt Balogh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám