Hlavní obsah

Poláci v tísni nabízejí ledviny na prodej. Od 60 tisíc Kč za kus

Právo, PM

Ačkoliv je obchodování s lidskými orgány v Polsku nezákonné, na internetu se to nabídkami potenciálních dárců na prodej ledvin jen hemží. Požadují za ně v přepočtu 60 až 240 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Reportéři televize TVN24 v roli zájemců o koupi zjistili, že téměř všichni nabízející se ocitli ve velké finanční tísni a jejich rodiny už delší čas nemají z čeho žít.

„Nikdy jsem neměl problém se zákony, bojím se, že mě zatknou, ale nemám jiné východisko,“ řekl na skrytou kameru muž středního věku z městečka nedaleko Varšavy. Před rokem přišel o práci a žena také hledá místo. Mají dvě školou povinné děti a nesplacený dluh v bance i u příbuzných. Za ledvinu žádal 60 tisíc korun.

Má strach, že nepřežije

Ve Slezsku se novináři setkali s mladou ženou, která nabízela ledvinu za 240 tisíc. Po krátké rozmluvě slevila na 60 tisíc. Vychovává sama tříapůlroční dítě, které má astma. Prodává na poloviční úvazek v obchodě, ale nevydělá víc než na živobytí. Tíží ji dluh a exekutor už proti ní začal řízení.

„Nezačnu-li splácet, skončíme i s dcerkou na ulici. Nevidím jinou možnost, i když mám strach, že to nepřežiju,“ říká vystrašeně.

„Už samotné nabízení prodeje orgánů je trestné a hrozí za ně rok vězení,“ uvedl Mariusz Sokolowski, mluvčí hlavního velitelství policie.

Kšeftaři ze zahraničí

Podle zákona lze ledvinu jen darovat blízké osobě. Lékaři hodnotí ledvinu od živého dárce mnohem výše než od zemřelého. Skutečnou hodnotu svých orgánů si lidé, kteří nabízejí jejich prodej, ani neuvědomují. Zájem o koupi mají podle policie především ilegální obchodníci s lidskými orgány ze zahraničí.

„Kontakt s nimi je však mimořádně nebezpečný,“ varoval Sokolowski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám