Hlavní obsah

Ruský žalobce chce pro Pussy Riot tříletý trest, obhajoba svobodu

Novinky,
Moskva
Aktualizováno

Ruská prokuratura požaduje, aby trojice členek skupiny Pussy Riot dostala trest vězení v délce tří let. Důvodem je jejich vystoupení v pravoslavném chrámu, kde zpívaly, aby Bohorodička vyhnala Putina. Obhajoba požaduje zproštění obvinění.

Foto: ČTK/AP

Souzené ruské hudebnice Pussy Riot

Článek

Žalobce trest v této délce zdůvodnil tím, že zločin vzhledem ke své závažnosti "vyžaduje potrestání, které bude skutečným omezením svobody". Trojice žen se podle něj "postavila proti světu ortodoxního křesťanství". Předem naplánovaná akce byla podle něj vedená "zjevnou záští k pravoslavné víře a k tradicím" a způsobila újmu věřícím. "Použití nadávek v chrámu je urážkou Boha," dodal.

Pak u soudu vystoupila advokátka poškozené strany - převážně strážců chrámu, která se také přimlouvá za potrestání žen.

Obhajoba naopak požadovala zproštění obvinění. "Od samého počátku prohlašujeme, že jakýkoliv rozsudek, kromě osvobozujícího, bude nezákonný," prohlásil jeden ze tří obhájců Nikolaj Polozov.

Zatím není jasné, zda soudkyně vynese rozsudek ještě dnes, anebo později. Podle ruského práva za výtržnost může hrozit až sedm let odnětí svobody. Než se soud odebere k poradě před vynesením verdiktu, vysloví se ještě  obžalované.

Madonna se zastala Pussy Riot

Soudkyně Marina Syrovová nedovolila svědčit známým umělcům, teologovi, ani fotografovi, který byl očitým svědkem akce dívek. Známý opoziční blogger Alexej Navalnyj chtěl soudkyni přesvědčovat, že "punková modlitba" byl politický, a ne protináboženský protest, nevpustili ho však do budovy. Dívky jsou souzeny za výtržnost motivovanou náboženskou nesnášenlivostí. Hudebnice odmítly přiznat vinu, ale věřícím se omluvily. [celá zpráva]

Trojici podpořila Madonna, která v úterý vystupuje v Moskvě: "Jsem proti cenzuře a v celé své kariéře jsem propagovala svobodu vyjádření a svobodu slova, takže si myslím, že to, co se jim děje, je nefér." Její slova ale některé věřící pobouřila s tím, že se Madonna vměšuje do vnitřních záležitostí Ruska.

"Madonna se chystá podpořit Pussy Riot, což je vměšováním do vnitřních záležitostí naší země a nátlakem na soud. Stingům, Madonnám a dalším známým cizincům nepřísluší rozhodovat o tom, jak by naše soudy měly nakládat s chuligánkami," uvedl v tiskovém prohlášení Kirill Frolov ze Svazu pravoslavných korouhevníků.

Svaz proti Madonninu koncertu protestuje, jeho členové se chystají spálit Madonnin plakát a upozornit tím na blížící se "Boží trest a posmrtná muka" za výstřelky popové hvězdy.

Pussy Riot v únoru před prezidentskými volbami zazpívaly v moskevském chrámu Krista Spasitele punkovou modlitbu "Bohorodičko, vyžeň Putina". Protestovaly proti výzvám patriarchy Kirilla, aby věřící hlasovali pro Putina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám