Hlavní obsah

Italové vyzvednou Garibaldiho ostatky, aby zjistili, zda jsou pravé

Italské úřady povolily vyzvednutí ostatků Giuseppeho Garibaldiho, který sehrál klíčovou roli při sjednocení země v předminulém století. Důvodem exhumace jsou pochybnosti o tom, zda hrobka na ostrově Caprera u severního pobřeží Sardinie ukrývá pravé ostatky.

Foto: Profimedia.cz

Giuseppe Garibaldi

Článek

Žádost Garibaldiho rodiny, která má podezření, že s ostatky bylo manipulováno, podpořil ministr kultury Lorenzo Ornaghi. Exhumace bude provedena v září, uvedl server BBC.

„Snad se dozvíme, co se mu stalo, a konečně se dobereme pravdy. Myslím, že je to důležité,“ prohlásila vojevůdcova prapravnučka Anita Garibaldiová. Dodala, že pokud je v hrobce opravdu tělo Garibaldiho, mělo by být zajištěno zachování ostatků pro budoucnost. „Pokud ne, mělo by se přestat lhát turistům, kteří se jezdí dívat na jeho hrob,“ poznamenala.

Giuseppe Garibaldi v polovině 19. století vedl několik vojenských tažení proti rakouské a francouzské armádě, jejichž důsledkem bylo sjednocení země, která byla po staletí rozdělená na několik nezávislých států, jimž často dominovala cizí mocnost.

Garibaldi si přál prostý pohřeb, chtěl být zpopelněn. Obdivovatelé národního hrdiny ale toto jeho přání nesplnili a tělo dali nabalzamovat, aby ho tak zachovali pro budoucnost. Rodina se domnívá, že to nebylo uděláno pořádně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám