Hlavní obsah

V Burgasu útočil mladý muž v kraťasech, měl u sebe falešný americký řidičák

– Sofie • Aktualizováno
Novinky, rei

Atentát proti izraelským turistům na letišti v bulharském Burgasu s největší pravděpodobností provedl osamělý útočník, uvedlo ve čtvrtek bulharské ministerstvo vnitra. Muž měl u sebe falešné americké doklady. Izrael viní ze zosnování útoku Írán, ten to popřel.

Izraelští turisté, kteří přežili útok, hovoří o exploziVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Kamery zachytily neznámého mladého muže údajně kavkazského původu, jak asi hodinu prochází prostorami letiště. Na sobě měl kraťasy, tričko a kšiltovku, na zádech batoh a tašku přes rameno posunutou na břicho.

Terminálovou halu opustil krátce před masakrem. Policejní představitel stanici BBC potvrdil, že vyšetřovatelé se soustředí na verzi, že tento muž byl atentátníkem.

Foto: Reuters

Bulharské úřady se domnívají, že atentát spáchal muž uprostřed na snímku.

Svědkové popsali, jak neznámý muž nastoupil do jednoho ze tří autobusů, které měly izraelské turisty dorazivší krátce před tím z Tel Avivu přepravit do letoviska Sunny Beach.

Foto: Stoyan Nenov , Reuters

Jeden ze zraněných izraelských turistů

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Bulharské ministerstvo vnitra oznámilo, že neznámý muž měl u sebe falešné americké doklady, konkrétně řidičský průkaz z Michiganu.

Dva lidé jsou v kritickém stavu

Atentát si vyžádal smrt sedmi lidí a zranění dalších 34. Mezi mrtvými je pět Izraelců, bulharský řidič a zřejmě atentátník, informovala o upravených číslech ČTK. Všichni zranění byli ve čtvrtek převezeni do Izraele.

Plameny zachvátily všechny tři autobusy. „Zbyly z nich jen kovové konstrukce,“ popsal novinář Dobromir Dovkacharov, který na místo dorazil půl hodiny po explozi. „Byly tam davy velmi zdrcených lidí. Jeden muž říkal, že viděl hlavy bez těl. Jiní popisovali, jak vzduchem létaly kusy těl,“ dodal Dovkacharov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Teroristé v Bulharsku zabíjeli turisty z Izraele, Netanjahu slíbil tvrdou odvetuVideo: Reuters

Do Bulharska už dorazili lékaři a další záchranáři z Izraele, aby hospitalizovaným i ostatním pomohli s přesunem domů. Dva ze zraněných jsou v kritickém stavu, byli transportováni nejprve do nemocnice v Sofii a pak také převezeni do Izraele.

Nemáme s tím nic společného, hájí se Írán

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ještě ve středu večer obvinil z útoku Írán. Masakr se udál přesně v den 18. výročí pumového útoku proti židovské komunitě v Buenos Aires. Tehdy zemřelo přes 80 lidí a hlavním podezřelým byl rovněž Írán.

Íránská vláda ovšem obvinění ve čtvrtek prostřednictvím prohlášení státní televize odmítla. Izraelský ministr obrany Ehud Barak ukázal v souvislosti s útokem v Burgasu prstem na militantní islámské hnutí Hizballáh. Dodal, že pracovalo pod záštitou Íránu.

Policie posílí kvůli útoku v Bulharsku hlídky na letištíchVideo: jiří forman, Novinky

Burgas se nachází na černomořském pobřeží a je také oblíbenou letní destinací Čechů. Žádnému z nich se v souvislosti s útokem nic nestalo. Lety jsou odkláněny do Varny. Světová letiště po útoku zpřísnila bezpečnostní opatření, což se týká i těch českých. [celá zpráva]

Atentát odsoudil český premiér Petr Nečas i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Jsem hluboce otřesen, že se uskutečnil na evropské půdě teroristický útok.  Je to obzvláště tragické, že se uskutečnil v Bulharsku, které se, jak známo, za druhé světové války snažilo své židovské spoluobčany ochránit. Hluboká soustrast patří jak státu Izrael, tak Bulharské republice, na jejíž půdě se tento útok odehrál,“ uvedl Schwarzenberg v prohlášení.

Foto: Stoyan Nenov , Reuters

Zraněný turista z Izraele

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám