Hlavní obsah

Do Sýrie míří další a další ruské zbraně

Damašek/Moskva

Moskva oficiálně tvrdí, že žádné útočné zbraně Sýrii nedodává a žádné nové kontrakty s Damaškem neuzavírá. Zároveň se ale objevují informace o stále nových ruských zbrojních systémech, které do Sýrie míří. Další vypluly na povrch ve středu.

Článek

Vjačeslav Dzirkaln, jeden z šéfů ruské Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci, ještě v úterý tvrdil, že Rusko do Sýrie nebude posílat nové druhy zbraní, dokud se tamní výbušná situace nestabilizuje. Dnes své prohlášení upřesnil, že Damašek z Moskvy dostane protiraketové systémy Buk, Pečora a Pancir a kromě nich zásilku opravených bitevních vrtulníků Mil Mi-25, což je exportní verze stroje Mi-24D.

Tři tyto vrtulníky už Rusko poslalo do Sýrie, ale loď s nimi se musela vrátit, protože ji britská pojišťovna zbavila pojištění, bez něhož nemůže plout. [celá zpráva]

Rusko pak potvrdilo, že je Sýrii dodá. [celá zpráva]

Podle ruských médií ale úřady projednávají syrskou objednávku protiraketových komplexů S-300 v hodnotě asi 105 miliónů dolarů. Sýrie by je podle agentury Interfax měla dostat koncem letošního roku, ale Rusko kvůli nejasnému vyústění syrských násilností s dodávkou váhá.

Do Tartu míří ruské lodě

Ruské ministerstvo obrany ve středu oficiálně potvrdilo dřívější informace, že do Sýrie míří několik ruských bitevních lodí severské, baltské a černomořské flotily. Z přístavu Severomorsk v minulých dnech vyplul protiponorkový torpédoborec Admiral Čabaněnko s třemi doprovodnými plavidly. Ve Středozemním moři se k němu připojí protiponorková loď baltické flotily Jaroslav Mudryj. V úterý navíc ze Sevastopolu vyrazila do Sýrie hlídková loď Smetlivyj a velká výsadková loď Cesar Kunikov.

V oblasti Černého a Středozemního moře mají ruská plavidla operovat do konce října. Všechny ruské lodi budou podle ministerstva obrany v rámci manévrů navštěvovat syrský přístav Tartus, kde se nachází jediná ruská vojenská základna ve Středomoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám