Hlavní obsah

Tvrdší postup proti Asadovi i Číně a Rusku, žádají Přátelé Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Spojenci syrské opozice se rozhodli pro tvrdší postup vůči syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi i proti jeho zastáncům, Rusku a Číně. Na pařížském setkání skupiny Přátelé Sýrie se zástupci asi stovky států shodli na tom, že Asad musí odstoupit. Chtějí také, aby Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci, která zajistí postih za její neplnění. Dohodli se i na masivním rozšíření pomoci syrské opozici.

Foto: Profimedia.cz

Ministři zahraničních věcí Ruska a USA Sergej Lavrov a Hillary Clintonová

Článek

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v Paříži jasně řekla, že je třeba dát Rusku a Číně najevo, že nemohou beztrestně podporovat Asada a blokovat tím řešení krize. Nová rezoluce RB OSN má stvrdit dohodu z minulé soboty ze Ženevy o politickém předání moci v Sýrii. Tam byli i Rusové a Číňané a souhlasili s tím, podotkla Clintonová.

V Ženevě se hovořilo o ustavení přechodné vlády, v níž budou zastoupeni stoupenci i odpůrci režimu. Ale zatímco Západ si text vysvětluje jako vyloučení podílu Asada v této vládě, Rusko a Čína nikoli.

Asada opustil velitel elitních gard

Boje v Sýrii dál pokračují, ve čtvrtek v nich zahynulo na 90 lidí, dnes nejméně 30. Armáda dnes dobyla jednu z bašt opozice v provincii Idlib, město Chán Šajchún, z něhož údajně uprchlo 80 procent jeho obyvatel. Asad řekl tureckému listu Cumhuriyet, že ti, kdo počítali s jeho rychlým pádem, se přepočítali, protože za ním stojí syrský národ.

O tom ale nesvědčí čin jednoho z jeho osobních přátel generála elitních Republikánských gard Manafa Tlase, který tento týden dezertoval a odcestoval z Turecka do Francie, kde je velká část jeho rodiny. Je to syn dlouholetého ministra obrany a spojence Asadova otce Háfize.

Rusko dává najevo odstup

Rusko popřelo, že stojí za Asadem. Ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek přiznal, že Německo Moskvu v červu žádalo o to, aby Asadovi poskytlo azyl. Lavrov prohlásil, že to Rusové považovali za vtip.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius dnes vyloučil, že by Asada mohla přijmout některá z velkých zemí jako Rusko, Francie, USA nebo Čína. K Sýrii dnes byla v Radě OSN pro lidská práva přijata v pořadí už několikátá rezoluce, která ale krizi stejně jako ty předchozí nevyřeší.

O bezprecedentním stupňování násilností v Sýrii hovořil ve čtvrtek šéf monitorovací mise OSN Robert Mood. Řekl mimo jiné, že je zásadně proti tomu, aby byli pozorovatelé ozbrojeni, jak žádala syrská opozice. Mise je od června pozastavená z bezpečnostních důvodů.

Irácká Al-Káida posílá bojovníky do Sýrie

Podle šéfa irácké diplomacie Hošjara Zibarího hrozí rozšíření krize do okolních států, protože do Sýrie přecházejí členové irácké Al-Káidy.

Nerýsuje se ani zklidnění napjatých syrsko-tureckých vztahů, poznamenaných červnovým incidentem, při němž Syřané sestřelili tureckou stíhačku nad Středozemním mořem. Ve čtvrtek byla díky lodi amerického oceánografa a objevitele vraku Titaniku Roberta Ballarda těla obou pilotů vyzdvižena z moře a dnes pohřbena v Turecku.

Před boji už uprchlo na 200.000 Syřanů, z nichž je většina v Turecku, v Libanonu a v Jordánsku. Pomoc ve čtvrtek nabídl kyperský prezident Demetris Christofias v podobě evakuace uprchlíků na Kypr.

Praha nabízí humanitární evakuace

Sýrii chce pomoci i ČR. Vláda se má ve středu zabývat humanitárními evakuacemi Syřanů, kteří byli v bojích zraněni a nemají přístup k patřičné péči.

Do zákulisí syrské domácí i zahraniční politiky by mohly vnést světlo depeše, které se rozhodl zveřejňovat server WikiLeaks. Je jich údajně přes dva milióny a podle mluvčí WikiLeaks Sarah Harrisonové budou odhalení nepříjemná nejen pro Syřany, ale i pro Západ. Například italský státní zbrojní koncern Finmeccanica prý dodával režimu sofistikovaná komunikační zařízení ještě po vypuknutí protestů.

Reklama

Výběr článků

Načítám