Hlavní obsah

Soud v Německu zakázal obřízku, židé s muslimy se bouří

Novinky, rei
Kolín nad Rýnem

Židovské a muslimské komunity v okolí Kolína nad Rýnem se bouří. Důvodem je úterní verdikt tamního soudu, který zakázal obřízku z náboženských důvodů. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

V Německu žijí asi čtyři milióny muslimů.

Článek

Soud vynesl zákaz po posouzení případu lékaře, který v listopadu 2010 obřezal čtyřletého muslimského hocha. Když chlapec začal o dva dny později krvácet, rodiče ho přivezli do kolínské nemocnice a lékaři zavolali policii.

Lékař, který obřízku prováděl, byl nakonec zproštěn viny, protože žádný zákon neporušil. Soud nicméně rozhodl, že by nedobrovolná obřízka z náboženských důvodů měla stát mimo zákon, jelikož může způsobit vážnou tělesnou újmu osobám, které k zákroku nevydaly souhlas.

Pouze chlapci, kteří se vědomě rozhodli pro obřízku, ji mohou podstoupit. Soud pro zákaz nestanovil žádnou věkovou hranici.

Náboženské obce jsou pobouřeny

Mužská obřízka je součástí muslimské i židovské tradice a obě komunity se proti soudnímu rozhodnutí bouří. Německá židovská obec nazvala verdikt „bezprecedentním a dramatickým narušením“ práva na svobodu vyznání a „nehorázným a necitlivým“ aktem.

„Obřízka mladých chlapců je pevnou součástí židovské víry a po celém světě se praktikuje po tisíciletí,“ upozornil předseda obce Dieter Gaumann.

Muslimští představitelé se k protestu přidali. Verdikt je podle nich „bezostyšné a nepřijatelné vměšování se“ do rodičovských práv.

V Německu žijí asi čtyři milióny muslimů a 120 000 židů. Reuters upozornila, že své syny dává v Německu obřezat asi jen pětina židovského obyvatelstva.

Anketa

Je přípustná obřízka malých dětí?
Ano
11,9 %
Ne
85,9 %
Nevím
2,2 %
Celkem hlasovalo 5907 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám