Hlavní obsah

Vatileaks napodobují Šifru mistra Leonarda, brání kardinál Svatou stolici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Kardinál Tarcisio Bertone, který je druhým mužem v hierarchii Vatikánu po papeži Benediktu XVI., obvinil média, že se při informování o skandálu s úniky informací z Vatikánu snaží napodobit Dana Browna, autora bestselleru Šifra mistra Leonarda. V rozhovoru pro italský katolický časopis Famiglia Cristiana zároveň prohlásil, že nejnovější problémy římskokatolické církve jsou součástí ďáblova pokusu o její narušení.

Foto: Reuters

Církev se vyrovnává těžce s pošramocenou pověstí.

Článek

Skandál s úniky tajných informací svědčících o korupci mezi představiteli Vatikánu, médii všeobecně přezdívaný VatiLeaks podle aféry se zveřejňováním tajných amerických diplomatických depeší, plně propukl poté, co byl 23. května zatčen papežův majordomus Paolo Gabriele. Církevní hodnostáři se v minulých týdnech opakovaně snažili minimalizovat možné škody, které by Vatikán mohl mediálně propíranou kauzou utrpět.

Nedávno nepravdivé mediální krytí skandálu odsoudil i Benedikt XVI. Na jeho nebývale příkrou kritiku médií teď navázal kardinál Bertone, podle kterého média při rozebírání celé aféry "záměrně opomíjejí" dobré věci, které katolická církev činí.

"Mnoho novinářů hraje hru pokusit se napodobit Dana Browna," řekl podle agentury Reuters Bertone s odvoláním na jméno amerického autora knihy Šifra mistra Leonarda, který si pohrával s výklady některých náboženských symbolů. Novináři "dál vymýšlejí pohádky a opakují pověsti," řekl.

Církev je "jednoznačným vztahovým rámcem pro bezpočet lidí a institucí na celém světě. Proto je tu pokus ji destabilizovat," řekl kardinál. Mediální obrázek Vatikánu jako místa intrik a bojů o moc je lživý. "Pravda je, že tu je pokus zasít rozkol, který pochází od ďábla," dodal.

Italská média podle agentury AFP tvrdila, že za masivními úniky důvěrných informací mohou stát nejméně dva kardinálové. Bertone ale řekl, že žádný kardinál není z podílu na skandálu podezřelý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám