Hlavní obsah

Před cestami do Egypta varovaly i Německo a Velká Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před cestami do některých míst v Egyptě, zejména na Sinajský poloostrov, varovaly už v minulých týdnech své občany také další státy. Británie už v půli května občanům doporučila vyhnout se cestám na Sinaj, kde se vystavují nebezpečí útoku nebo únosu. Varování vydaly i Austrálie, Kanada a Německo. Varování českého ministerstva zahraničí před cestami do Egypta pobouřilo Asociaci cestovních kanceláří.

Foto: Profimedia.cz

Beduíni na jihu Sinajského poloostrova

Článek

"V Egyptě včetně Sinaje panuje velké nebezpečí teroristického útoku. V zemi platí přísná bezpečnostní opatření, a to i v turistických oblastech. Existuje velké nebezpečí útoků na místech, kde se pohybují cizinci a turisté, a to včetně restaurací, hotelů a letovisek," uvádí se ve varování britského ministerstva zahraničí. Upozorňuje, že nebezpečí hrozí podél hlavních silničních tahů a na území severně do silnice mezi Suezem a Tabou. Ministerstvo dále Britům radí, aby mimo města cestovali jenom v konvojích a byli v kontaktu s egyptskými úřady. Zdůvodňuje své rozhodnutí množícími se případy únosů turistů na silnicích mezi Nuvajbou, Dahabem a klášterem svaté Kateřiny.

Německo doporučuje turistům, aby své cesty omezili na Káhiru, Alexandrii, letoviska u Rudého moře, turistická centra v horním Egyptě a na výlety do pouště s průvodcem. "Odrazujeme od cest do ostatních částí země vzhledem k nadále nepřehledné a nestabilní situaci," uvádí německé ministerstvo zahraničí. Ke zvláštní opatrnosti nabádá na Sinajském poloostrově a v egyptsko-izraelském a egyptsko-libyjském pohraničí. Německé ministerstvo připomíná, že na Sinaji se letos odehrály ojedinělé krátkodobé únosy turistů.

Kanadská vláda doporučila svým občanům, aby se vzhledem k nepředvídatelné bezpečnostní situaci a trvajícím demonstracím vyvarovali zbytných cest do Egypta s výjimkou letovisek Šarm aš-Šajch a Hurgada a hlavních turistických míst jako Luxor a Asuán.

"Ačkoli zůstávají tato místa otevřená, počet policistů u nich byl značně zredukován a policejní reakce na mimořádné situace týkající se turistů budou omezené. Doporučujeme, aby návštěvníci do těchto míst létali přímo a vyhnuli se tranzitu přes Káhiru. Nedoporučujeme cestovat po silnicích, máme zprávy o zátarasech, u nichž nejsou vládní jednotky," uvádí se v podrobných pokynech kanadského ministerstva zahraničí.

O víkendu doporučila australská vláda Australanům, aby zvážili cesty do Egypta a jako důvod uvedla napětí spojené s blížícím se druhým kolem prezidentských voleb a rozsudkem nad bývalým prezidentem Husním Mubarakem.

Izraelský protiteroristický úřad už v dubnu vyzval Izraelce, aby s okamžitou platností odjeli domů ze sousedního Sinajského poloostrova, který se stal dle úřadů semeništěm teroristických aktivit. Izraelské bezpečnostní síly překazily několik útoků, které byly údajně připraveny na Sinaji.

Jednání ministerstva s cestovkami

Náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška Asociaci cestovních kanceláří ČR (ACK) vysvětloval důvody, které českou diplomacii vedly k vydání varování před cestami na Sinajský poloostrov v Egyptě. Podle české diplomacie bezpečnostní hrozba, která zahrnuje i možnost teroristického útoku, trvá.

Galuška jednal s místopředsedou ACK Janem Papežem. Ten schůzku potvrdil a stěžoval si, že ministerstvo označilo za nebezpečný celý Sinajský poloostrov: "Ty důvody jsou vztažené na sever Sinaje, to znamená do oblasti Taby a příhraničí s Izraelem. Netýká se to Šarm aš-Šajchu. Netýká se to zbytku Sinaje." Papež potvrdil, že se jedná o varování před teroristickým činem, které vydaly tajné služby. "My to nechceme podceňovat. Samozřejmě ale chceme, aby ministerstvo zprávu upřesnilo," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám