Hlavní obsah

Soud pustil obviněného z vraždy Politkovské z vazby domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskevský soud ve čtvrtek propustil z vyšetřovací vazby do domácího vězení Dmitrije Pavljučenkova. Tohoto bývalého policejního důstojníka vyšetřovatelé podezírají z účasti na vraždě opoziční novinářky Anny Politikovské. Známá kritička Kremlu byla zastřelena 7. října 2006, právě na narozeniny prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Profimedia.cz

Anna Politkovská

Článek

O zmírnění vazby na domácí vězení žádali sami vyšetřovatelé, prý kvůli špatnému zdraví podezřelého, který jako jediný z obviněných přistoupil na dohodu s vyšetřovateli a vypovídal.

Podle médií byl však Pavljučenkov nejspíše odměněn za "správná" doznání. Údajně od svých společníků slyšel, že si vraždu objednal emisar čečenských rebelů Achmed Zakajev a uprchlý oligarcha Boris Berezovskij, žijící v londýnském exilu. Berezovskij, považovaný za Putinova nepřítele, se těmto nařčením vysmál.

První vyšetřování zkrachovalo

Nynější vyšetřování případu Politikovská je již druhé. První zkrachovalo poté, co moskevský soud v únoru 2009 osvobodil všechny obviněné pro nedostatek důkazů. Nynější a předchozí verze vyšetřovatelů se liší jen v detailech.

Podle vyšetřovatelů zakázku na likvidaci novinářky dostal v létě 2006 čečenský obchodník Lom-Ali Gajtukajev, který pak do skupiny pachatelů zapojil plukovníka Pavljučenkova, tehdy náčelníka moskevské "sledovačky". Do vraždy byli zapleteni i sourozenci Machmudovovi a někdejší policista Sergej Chadžikurbanov. Pavljučenkov prý předal informace ze sledování reportérky Rustamu Machmudovovi, který pak vraždu prý spáchal.

Rustam Machmudov byl po letech skrývání koncem loňského května zatčen v Čečensku, koncem srpna pak byl zadržen i Pavljučenkov a následující měsíc byl Gajtukajev, již dříve odsouzený za zosnování vraždy jednoho podnikatele na Ukrajině, převezen do moskevské věznice.

Obhajoba dalších spoluobviněných se nyní pozastavuje nad propuštěním Pavljučenkova, kterému v případě odsouzení hrozí až doživotí. Prý jej obžaloba "uplácí" za lživé výpovědi.

Vyšetřování případu dosud není uzavřeno, naposledy bylo prodlouženo až do září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám