Hlavní obsah

Liberijský exprezident dostal 50 let vězení za podíl na válečných zločinech

Haag
Aktualizováno

Mezinárodní trestní tribunál pro Sierru Leone ve středu uložil bývalému liberijskému prezidentovi Charlesi Taylorovi trest 50 let vězení. Taylor byl minulý měsíc uznán vinným z napomáhání válečným zločinům v Sieře Leone během bojů v 90. letech. Exprezident s verdiktem nesouhlasí, tvrdí, že obžaloba vytrhla události z kontextu.

Soud poslal liberijského exprezidenta za válečné zločiny na 50 let do vězení Video: Novinky/Reuters

 
Článek

"Svědci byli zaplaceni, přinuceni svědčit a v mnoha případech se jim vyhrožovalo, nebudou-li ochotni podat svědectví," prohlásil 64letý Taylor. Ačkoliv byl zproštěn obvinění, že se sám dopustil válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, tribunál ho uznal vinným z vyzbrojování rebelů a podpory válečných zločinů.

Taylor v Sieře Leone v letech 1991-2002 podporoval Jednotnou revoluční frontu (RUF), jež má na svědomí 120 000 lidských životů. Vzbouřenci mu platili za zbraně "krvavými" diamanty.

Taylor se obvinění bránil, že sám válečné zločiny v Sieře Leone odsoudil a že vyjádřil hluboké sympatie obětem.

Proces trval pět let, během nichž soud vyslechl 115 svědků. Obžaloba pro exprezidenta navrhovala trest 84 let vězení.

Taylor je první hlavou státu odsouzenou mezinárodním soudem od roku 1946, kdy byl v Norimberku vynesen rozsudek nad nástupcem Adolfa Hitlera v čele nacistického Německa admirálem Karlem Dönitzem.

Charles Taylor stál už v roce 1989 na počátku občanské války v Libérii, kde byl v roce 1997 zvolen prezidentem. V čele země zůstal do roku 2003, kdy ho porazili rebelové ze skupiny Lurd a on se uchýlil do Nigérie. [celá zpráva]
Během devadesátých let se Taylor také zamíchal do občanské války v sousední Sieře Leone, kde se v roce 1991 vzbouřila RUF. Bojovníci RUF byli smutně proslulí tím, že usekávali mačetami paže civilistům. Taylor byl také obviněn, že umožnil předávat zbraně RUF výměnou za tzv. krvavé diamanty z dolů v Sieře Leone, o které se tvrdě bojovalo. RUF navíc běžně používala dětské vojáky.
V roce 1995 bylo v Sieře Leone uzavřeno příměří, občanská válka v zemi však pokračovala až do roku 2002.
V srpnu 2006 byl Taylor zatčen a vydán do Sierry Leone. [celá zpráva]
V červnu 2007 stanul jako první africký vůdce před soudem v Haagu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám