Hlavní obsah

Čtyři teroristé dostali za útok na Něvský expres doživotí

Moskva

Čtyři islámští radikálové byli v úterý v Rusku odsouzeni na doživotí za podíl na pumovém útoku na Něvský expres. Atentát z listopadu 2009 si vyžádal 28 mrtvých a více než 150 zraněných. Dalších šest osob dostalo tresty vězení v délce sedmi až osmi let.

Foto: Konstantin Chalabov, Reuters

Ruský policista u vykolejeného Něvského expresu

Článek

K doživotí byli za podíl na útoku u tverského okresního soudu odsouzeni Zelimchan Aušev a tři členové rodiny Kartojevových Murat, Tatarchan a Beslan. Šest dalších příslušníků klanu Kartojevových si odpyká sedmiletý až osmiletý trest.

Již v roce 2010 soud v souvislosti s případem shledal zmíněných deset osob vinnými z teroristického útoku, vraždy, pokusu o vraždu, účasti v ilegální polovojenské organizaci a z nezákonné výroby zbraní.

Odsouzení se odvolají 

Odsouzení jsou s verdiktem nespokojeni. "Odvoláme se k nejvyššímu soudu. Takovýto rozsudek nemůže zůstat nepotrestán," citovala obhájce agentura RIA Novosti. Obhajoba žádala zproštění viny všech podezřelých.

Něvský expres, který směřoval z Moskvy do Petrohradu, vykolejil 27. listopadu 2009 po výbuchu bomby asi 25 kilometrů od železniční zastávky Bologoje. Na místě zemřelo 27 lidí a jeden později v nemocnici.[celá zpráva]

Atentátníci nastražili na trati ještě další nálož, která zranila na hlavě šéfa vyšetřovacího výboru.

K útoku se přihlásili islámští povstalci v čele s vůdcem čečenských separatistů Doku Umarovem. [celá zpráva]

Všichni odsouzení byli zadrženi v březnu 2010 při operaci proti islámským rebelům ve vesnici Ekaževo v Ingušsku. Při akci byl zabit Saíd Burjatský, který byl strůjcem útoku. [celá zpráva]

Na stejný vlak byl spáchán atentát již v roce 2007, tehdy utrpělo zranění 60 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám