Hlavní obsah

Slovenský parlament vyslovil důvěru vládě Roberta Fica

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský parlament v úterý vyslovil důvěru jednobarevné vládě premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie). Program vlády podpořilo 82 poslanců ze 145 přítomných. Strana Směr-sociální demokracie disponuje v parlamentu 83 poslanci.

Foto: Petr Josek , Reuters

Robert Fico ve slovenské Národní radě

Článek

Ficova vláda se chce zaměřit na ozdravování veřejných financí. Plánuje zvýšení daně pro banky, nejziskovější firmy a pro lidi s vysokými příjmy. Vláda odmítá zvyšování daně z přidané hodnoty.

„Rovná daň na Slovensku určitě končí. Bude zavedena progresivita pro lidi, kteří hodně vydělávají a pro firmy, které mají vysoké daňové základy. Není možné ozdravovat veřejné finance pouze škrty. Musí tu být hospodářský růst jako základ ozdravování veřejných financí,“ řekl Fico Právu po vytvoření vlády.

„Okamžitě po vyslovení důvěry vládě vytvořím Radu solidarity a rozvoje, do níž pozvu všechny představitele sociálních partnerů,“ avizoval již předem Fico. „Trend je jasný: přenášet ozdravování veřejných financí na ramena silných a bohatých. Ozdravování veřejných financí nemůže jít na úkor lidí s nízkými příjmy. Tyto lidi budeme chránit,“ uvedl při předložení vládního programu do parlamentu.

Strana Směr-sociální demokracie získala v březnových předčasných volbách přes 44 procent hlasů a poprvé od roku 1989 vytvořila jednobarevnou vládu. Fico nominoval do vlády čtyři nestraníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám