Hlavní obsah

Ukrajina odložila summit, který země bojkotovaly kvůli Tymošenkové

Kyjev

Ukrajina odložila středoevropský summit, který se měl koncem tohoto týdne konat v Jaltě. Informovala o tom v úterý agentura Interfax s odvoláním na vyjádření ukrajinského ministerstva zahraničí. Z více než dvou desítek hlav států a vlád východoevropských a středoevropských zemí zhruba polovina svou účast na schůzce odřekla kvůli věznění ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové.

Foto: Reuters

Záběr z videa, které ukazuje expremiérku Juliji Tymošenkovou v cele.

Článek

"Vzhledem k tomu, že někteří evropští vůdci se nemohou summitu zúčastnit. Ukrajina považuje za rozumné odložit schůzku na pozdější dobu," citoval Interfax mluvčího ministerstva Oleksandra Dikusarova.

Účast na summitu o evropské integraci, který ukrajinský prezident Viktor Janukovyč pořádá 11. a 12. května v Jaltě na Krymu odmítli prezidenti ČR Václav Klaus i hlavy států Chorvatska, Estonska, Rumunska, Bulharska, Německa, Rakouska, Itálie, Maďarska, Albánie a Slovinska.  Naopak prezidenti Slovenska a Polska přijet chtěli, aby nebyla Ukrajina v izolaci.

Někteří státníci své rozhodnutí nepřijet otevřeně zdůvodnili represemi vůči vůdkyni ukrajinské opozice Tymošenkové.

 Na Tymošenkovou čeká nemocnice

Tymošenková by měla být ve středu přepravena do nemocnice v Charkově. Na Ukrajině už je německý lékař Karl Max Einhäupl, který ji vyšetřoval. [celá zpráva]

Nemocnici již navštívila lékařská komise v čele s první náměstkyní ukrajinského ministra zdravotnictví. Podle agentury ITAR-TASS nemocniční areál začala střežit policie, zatím však není jasné, zda a kdy lze čekat příjezd Tymošenkové.

ITAR-TASS tvrdí, že expremiérka předběžně souhlasila s tím, že bude hospitalizována v civilní nemocnici, pokud tam bude přítomen zástupce berlínské kliniky Charité. Ten do Charkova už přijel. Tymošenková ale podle agentury DPA řekla, že i když by ji německý lékař doprovodil, chce napřed hovořit se svým právníkem.

Obhájce Tymošenkové Oleksandr Plachotňuk v pondělí novinářům řekl, že o případném převozu odsouzené k léčbě do charkovské civilní nemocnice zatím rozhodnuto nebylo. "Hovořit o tom, že v úterý léčba začne, je předčasné," prohlásil Plachotňuk. Před zahájením vlastní léčby je podle něj třeba, aby se organismus vězněné političky zotavil z vyčerpání. "I kdyby v úterý Tymošenkovou do civilní nemocnice převezli, zahájit léčbu její páteře by ji v tomto stavu mohlo zabít," podotkl advokát. Na zotavení prý bude třeba nejméně deset dní.

Podle ukrajinských i německých médií má být pobyt Tymošenkové v charkovské věznici jen předstupněm jejího následného převozu do Berlína.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám