Hlavní obsah

Inspektor přijal deset kilo rýže a kešu oříšky, dostal pět let

Kontrolor potravin Peter z Bratislavy půjde na pět let do vězení, protože přijal úplatek ve formě deseti kilogramů rýže a dvou balení kešu oříšků. Tento neuvěřitelný rozsudek přijal v těchto dnech slovenský soud. Jak uvedla televize Joj, hodnota „úplatku“ je 28 eur (asi 700 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Inspektor bratislavské Státní veterinární a potravinové správy zjistil drobné nedostatky v prodejně asijských potravin. Tyto nedostatky ve zprávě o kontrole neuvedl a od majitele prodejny měl za to dostat zmíněnou rýži a kešu oříšky.

„Od nikoho jsem žádný úplatek nežádal,“ obhajoval se Peter.

Donedávna bezúhonný muž byl odsouzen jako veřejný činitel, který přijal úplatek.

„Nevím, jakým významným podílem jsem se dostal mezi veřejné činitele. Jsem inspektor, který nemůže ani udělovat pokuty,“ říká Peter.

Jeho rodina je rozsudkem pobouřena. „I kdyby vzal deset kilogramů rýže za 28 eur, co je to při úplatcích, o nichž denně slyšíme v médiích,“ uvedla jeho sestra.

„Soud uložil trest na dolní hranici trestní sazby, která je v tomto případě pět až dvanáct let,“ uvedla mluvčí soudu Katarína Kudjaková.

Obžaloba byla postavena pouze na výpovědi prodavačky a nejasném kamerovém záznamu. Peter všechna obvinění odmítl. Na slovenské poměry byl rozsudek vynesen velice rychle. Od úplatku po páteční eskortu Petra do vězení uplynul rok a šest dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám