Hlavní obsah

Britští konzervativci utrpěli prorážku v místních volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští voliči ve čtvrtečních místních volbách vytrestali vládnoucí konzervativce za to, že země se pod jejich vedením a po dvou letech bolestivých škrtů propadla zpátky do recese. Ve volbách uspěli labouristé, mají 39 procent hlasů, konzervativci 31 a liberální demokraté 16.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Britský premiér David Cameron a německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Zatímco na levici posílili opoziční labouristé, na pravici konzervativci ztráceli ve prospěch protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).

Po sečtení hlasů ve 169 ze 181 měst a obcí labouristům od posledních voleb přibylo 716 zastupitelů, zatímco konzervativci jich mají o 383 méně. Liberální demokraté, kteří vládnou v koalici s konzervativci, přišli zatím o 265 zastupitelů. Po celé zemi jich tak mají méně než 3000 - poprvé od vzniku strany v roce 1988.

Posílila i skotská národní strana o 31 křesel.

Smutný Cameron

"Lidé se trápí, lidé trpí recesí, lidé trpí politikou vlády, která jim zvýšila daně a snížila je pro milionáře. Důsledek toho jsme myslím viděli ve čtvrtek," řekl šéf labouristů Ed Miliband, jehož strana ovládla města jako Birmingham, Southampton, Plymouth, Reading, Norwich a velšské hlavní město Cardiff, které bylo dosud baštou liberálních demokratů.

Obzvlášť trpká je pro Camerona porážka v několika městech na "domácí" půdě v hrabství Oxfordshire, odkud byl zvolen do parlamentu.

Cameron se omluvil konzervativním zastupitelům, kteří ve čtvrtek přišli o křeslo ve volbách, které se konaly "v těžké celostátní situaci". Zdůraznil ale, že bude pokračovat v "obtížných rozhodnutích", která jsou podle něj zapotřebí ke snížení britského zadlužení.

Nepříjemným překvapením je pro torye navíc velký zisk UKIP, která směřuje se 14 procenty k nejlepšímu výsledku v místních volbách ve své historii. "Není naprosto pochyb o tom, že UKIP odebírá hlasy konzervativcům," uvedl konzervativní poslanec Philip Davies.

"UKIP jsou pro nás ohromnou hrozbou. Bezpochyby kvůli nim přijdeme v parlamentních volbách v roce 2015 o místa, která bychom jinak získali," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám