Hlavní obsah

Pilota vrtulníku, při jehož nešťastném manévru zemřel záchranář, vyšetřují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská policie vyšetřuje pilota vrtulníku, který v neděli v Alpách při záchraně slovenského turisty se strojem manévroval tak nešťastně, že při akci zahynul jeden záchranář. Je podezřelý ze zabití z nedbalosti za mimořádně nebezpečných podmínek. Informovala o tom v pondělí agentura APA s odvoláním na rakouského státního zástupce Hansjörga Mayra.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Agentura APA také uvedla, že záchranářům se v pondělí podařilo vyprostit mrtvé tělo slovenského alpinisty.

Slovák uvízl v sobotu v hluboké puklině na ledovci a tragicky skončil nejen on, ale také jeden z členů záchranné mise, která po něm o víkendu pátrala pod vrcholem 3657 metrů vysoké hory Grossvenediger. Při třetím podpůrném letu vrtulníku, který se ocitl v mlze, musel pilot stroj obrátit. Při odepnutí lana spadla trojice mužů na ledovec z asi deseti metrů. Jeden policista zahynul a další dva byli vážně zraněni. [celá zpráva]

Všichni účastníci akce mají být vyslechnuti. Na vrtulníku mezitím nebyla odhalena žádná technická závada.

Horolezec uvízl v průrvě

Šestatřicetiletého Slováka, který podle serveru Čas.sk pocházel z oblasti Horního Liptova na severu Slovenska, se v pondělí znovu pokoušel vyprostit 20členný tým záchranářů. Ti přitom předpokládali, že muž je mrtvý, protože nereagoval na výzvy a osudný mu byl nejspíš už jeho pád hlavou dolů do hloubky asi 40 metrů. Po pádu ho navíc zasypal sesuv sněhu a trhlina, do níž spadl, byla místy jen 30 centimetrů široká.

"Oběť jsme vyprostili," řekl v pondělí vedoucí skupiny záchranářů Josef Walder.

Slovák byl jedním z osmičlenné skupiny, která vystoupala na vrchol štítu Grossvenediger. Při sestupu se alpinisté rozdělili, pět sjelo na lyžích, tři sestupovali pěšky bez uvázání na laně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám