Hlavní obsah

První trest pro Breivika: 40 000 Norů mu zazpívalo píseň, kterou nenávidí

– Oslo

Na čtyřicet tisíc lidí se ve čtvrtek sešlo v centru Osla na pochodu růží, který měl uctít oběti teroristy Anderse Behringa Breivika. Společně zazpívali píseň Barn Av Regnbuen (Děti duhy) norského písničkáře Lillebjörna Nilsena, kterou Breivik označil za marxistické vymývání mozků.

BEZ KOMENTÁŘE: 40 000 Norů zazpívalo Breivikovi píseň, kterou nesnáší

 
Článek

Píseň zazněla na náměstí Youngsrorget krátce po poledni. Nilsen zahrál i původní verzi písně Pete Seegera My Rainbow Race z roku 1971. Přečetl také poselství nyní 93letého Seegera.

Po doznění písní se lidé vydali k nedaleké soudní budově, kde se koná proces s Breivikem. Pokládali tam květiny. Právě záplavou květin uctívali Norové oběti masakru ve dnech bezprostředně po útocích z 22. července.

Akce se zúčastnili také ministři kultury pěti severských států Norska, Dánska, Švédska, Islandu a Faerských ostrovů, kteří mají v Oslu dnes schůzku.

Foto: Reuters

Jeden z Norů zpívá píseň děti duhy

Pochod růží zorganizovaly dvě ženy na Facebooku a dalších sociálních sítích. Na Facebooku slíbilo účast 5000 lidí. Nakonec jich přišlo osmkrát více, ačkoli pršelo.

"Vyrostla jsem s tou písní a zpívám ji i svému dítěti," řekla jedna z organizátorek manifestace Lill Hjönnevagová v rozhovoru pro norskou veřejnoprávní televizi NRK. "V každém tato píseň vzbuzuje silné emoce a musíme si ji připomenout."

Foto: Heiko Junge, Reuters

Zástup Norů klade květiny k soudní budově.

"Breivik tuto píseň použil jako příklad vymývání mozků, ale je to spíš pravý opak," uvedla další z organizátorek Christine Barová. "Domníváme se, že reprezentuje různorodost, a také společnost, v níž jsme si zvolili žít a kterou Breivik a jemu podobní chtějí zničit," dodala.

Foto: Kyrre Lien, Reuters

Čtyřicet tisíc demonstrantů na náměstí Youngstorget

V pátek Breivik u soudu napadl norské školství a v této souvislosti zmínil i Nilsena. "Je dobrým příkladem marxisty, který pronikl do kulturního odvětví. Píše hudbu, která je užívána k vymývání mozků dětí," prohlásil pravicový extremista.

Foto: Heiko Junge, Reuters

Norka dává květiny k soudní budově.

Autor originální verze písně Seeger, který je Nilsenovým dlouholetým přítelem, proslul ve 30. a 40. letech svými levicovými názory. U nás je nejznámější jeho píseň Where Have All the Flowers Gone (Řekni, kde ty kytky jsou).

Text písně Děti duhy

Text písně Děti duhy, kterou označil terorista Breivik na prostředek vymývání mozků.

Obloha plná hvězd,

modré moře, kam dohlédneš,

země pokrytá květinami,

co si přát víc?

Společně budeme žít,

jako sestry a bratři,

malé děti duhy

a úrodné půdy.

Někteří si myslí, že je to k ničemu,

jiní maří čas tlacháním,

někteří si myslí, že můžeme žít

z plastu a syntetického jídla.

A někteří okrádají mladé,

posílají je do války,

někteří okrádají ty,

kdo přijdou po nás.

Obloha plná hvězd...

Ale řekněte všem dětem,

a také každému otci a matce,

ještě máme šanci,

sdílet naději na Zemi.

Obloha plná hvězd...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám