Hlavní obsah

Breivik se ve své obhajobě zamotal a vysloužil si smích soudní síně

Oslo

Jakkoliv se vrah 77 lidí v Oslu a na ostrově Utöya Anders Behring Breivik snažil ve středu u soudu dokázat, že je duševně zdravý a své postoje vysvětlit do detailu, vysloužil si nejprve kroucení hlav lidí v soudní síni a nakonec i smích. Uvedl to server Daily Telegraph.

Foto: Lise Aserud/NTB Scanpix/Pool, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu

Článek

Breivik opakovaně kritizoval první psychiatrický posudek, podle něhož je duševně nemocný a měl by skončit na psychiatrii. Autoři se podle něj nechali unést emocemi a zpráva je z 80 procent lživá. "Nemají odborné znalosti na hodnocení radikálních politických aktivistů," prohlásil. [celá zpráva]

Obviněný se považuje za bojovníka proti multikulturalismu, rasismu či kulturnímu marxismu. „Stále více lidí tady v soudní síni kroutí hlavou nad jeho výpovědí,“ informoval od soudu norský dopisovatel Trygve Sorvaag.

Když pak Breivik začal hovořit o svých vzorech v bývalém disidentovi a prezidentovi JAR Nelsonovi Mandelovi, irské teroristické organizaci IRA, norskému spisovateli a podporovateli nacismu Knutovi Hamsunovi a sovětském disentu, načež si začal plést historická fakta, následoval smích. „Lidé se smějí poté, co soudce Breivika začal chytat za slova o historických událostech,“ poznamenal Sorvaag.

Argumenty jako Hitler

Podle odborníků oslovených norským deníkem Aftenposten je ale důvod mít se před Breivikem na pozoru.

Když Breivik popisuje 'legitimní cíle' a 'individua' místo lidí a hovoří o 22. červenci jako o 'operaci' a 'popravách', dává tím najevo, že lidské životy považuje za pouhé kostky, s nimiž si může člověk hrát, jak se mu zlíbí. Nebere své terče jako lidské bytosti, které mají city. S takovýmto užíváním jazyka se setkáváme u pachatelů genocidy, etnických čistek či dalších velkých útoků na konkrétní skupiny obyvatelstva," upozornil profesor rétoriky a vizuální komunikace na univerzitě v Bergenu Jens Elmelund Kjeldsen.

Renomovaný norský psychiatr Svenn Torgersen se domnívá, že nejnápadnější na Breivikově vyjadřovacím stylu je "vojenský" žargon. "Armáda má vlastní slang, kterému se mnozí vysmívají a který mění lidi a předměty v technické pojmy. Voják nezabíjí, ale 'likviduje cíle'. Své nepřátele 'dehumanizuje', řečeno Breivikovými slovy. A obžalovaný si vybudoval svůj vlastní militaristický svět, v němž sám figuruje jako voják," podotkl Torgersen.

Profesor rétoriky na univerzitě v Oslu Kjell Lars Berge upozornil, že Breivikův styl mluvy se nápadně podobá nacistickým projevům. "Ve své argumentaci se velmi podobá Hitlerovi v díle Mein Kampf. Nacisté používali technické, odborné pojmy o skupinách obyvatelstva, které chtěli vyhladit. Popisovali je, jako by to nebyli lidé,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám