Hlavní obsah

V Norsku začíná soud s Andersem Breivikem

– Oslo

V pondělí ráno začne v norském Oslu dlouho očekávaný proces s pravicovým extremistou Andersem Breivikem. Ten loni v červenci zabil v Oslu a na blízkém ostrově Utöya celkem 77 lidí. Breivik, který se k činu doznal, byl obžalován z terorismu, za což mu hrozí až 21 let vězení. Odborníci se však v posudcích neshodují, zda je Breivik za své činy odpovědný nebo byl v době spáchání činu nepříčetný.

Foto: Christopher Olssan, Reuters

Anders Behring Breivik

Článek

Soudcům v rozhodování o duševním zdraví obžalovaného měl pomoci názor psychiatrů, ti ale ve dvou nezávislých zprávách dospěli k opačným závěrům.

V první expertize loni na podzim dvojice psychiatrů uvedla, že Breivik trpí paranoidní schizofrenií, a byl i v době činu nepříčetný. V tom případě by nemohl být trestně odpovědný a byl by umístěn na psychiatrické klinice. [celá zpráva]

V lednu proto soud nařídil vypracování nové psychiatrické zprávy. Podle dokumentu, který byl odevzdán 10. dubna, je Breivik svéprávný a může jít do vězení. [celá zpráva]

Ve vězení může Breivik zůstat do konce života
Breivik, který své činy spáchal ve jménu boje proti multikulturalismu norské společnosti a obecně islamizaci Evropy, si podle svých obhájců přeje být považován za duševně zdravého, aby bylo bráno vážně politické poselství zveřejněné v jeho 1500stránkovém ideologickém manifestu.Obhájci budou na žádost svého klienta prosazovat fakt, že je duševně v pořádku, i když to pro Breivika může znamenat ten nejpřísnější trest. Maximální délka trestu vězení, a to i za zločiny jako vražda či terorismus, je v Norsku 21 let. U násilných zločinců, u nichž je riziko opakování činů, ale může soud udělit zvláštní formu trestu zvanou "forvaring". I zde je maximální hranice 21 roků vězení, ale po této době může soud opakovaně zadržování odsouzeného prodloužit vždy o pět let.

U Breivika se podle zprávy projevuje disociální porucha osobnosti a narcisismus, což však na rozdíl od paranoidní schizofrenie není diagnóza, jež by vedla ke zbavení trestní odpovědnosti, napsal norský deník Verdens Gang.

Breivik ničeho litovat nehodlá

Breivikův obhájce Geir Lippestad očekává, že soud bude posuzovat duševní stav jeho klienta s ohledem na jeho vystupování u soudu. Ten začne v pondělí čtením obžaloby a bude trvat podle odhadů až deset týdnů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelba na dětském táboře v NorskuVideo: Reuters

Obhájce očekává, že jeho klient nebude ničeho ze svých činů litovat, ba právě naopak. V rolích svědků by mělo vystoupit jak několik desítek lidí, kteří Breivikovo řádění přežili, tak řada kontroverzních osobností norské politické scény.

Norská policie chystá v průběhu procesu mimořádná bezpečnostní opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám