Hlavní obsah

Autodopravci hrozí v Británii svržením vlády kvůli drahotě u pump

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Přepravce paliv, kteří chystají v Británii stávku, podpořila vlivná skupina zemědělců a autodopravců Fuel Lobby bojující proti růstu cen paliv a vysokým daním z nich. Jsou připraveni zablokovat výjezdy z rafinérií a nájezdy na dálnice, pokud vláda povolá armádu, aby zajistila dodávky benzínu a nafty. Hovoří otevřeně o svržení vlády, napsal list Daily Mail.

Foto: ČTK/AP

Před pumpami v Británii se tvořily nekonečně dlouhé fronty.

Článek

Vůdce Fuel Lobby, špeditér a sedlák Andrew Spence, varoval, že „vláda může být nyní svržena“.

Skupina Fuel Lobby už organizovala velké a úspěšné protesty proti zdražování paliv. V roce 2000 byly blokády velmi úspěšné, 3000 pump se ocitlo na suchu a vláda musela zmrazit daň z benzínu.

Zatímco dopravci protestují proti podmínkám, za nichž pracují, Fuel Lobby kritizuje vysokou daň z paliv, která činí 63 procent. Spence k dalšímu růstu cen paliv a daní z něj řekl: „Na kosti už nezbylo žádné maso.“

Tisíce řidičů nákladních automobilů sdružení ve Fuel Lobby jsou odhodlány zablokovat výjezdy z rafinérií a nájezdy na dálnice.

Vláda je připravena

Ministr zahraničí William Hague ale uvedl, že se Británie nemusí obávat, že by se v případě stávky zastavil život v zemi. Vláda podle něj minulý týden už zajistila, jak zabezpečit v případě stávky dodávky benzínu.

Vláda čelí i kritice kvůli tomu, že lidem doporučila, aby se předzásobili benzínem a skladovali ho doma. V kritickém stavu zůstává v nemocnici 46letá Diane Hillová, která doma benzín přelévala, a palivo jí explodovalo. Má popáleniny na 40 procentech těla. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám