Hlavní obsah

V Británii donutili k sňatku pětiletou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pětiletá dívka je mezi čtyřmi sty dětmi, které v Británii donutili k sňatku a úřady jim loni pomohly v rámci boje proti nuceným sňatkům. Skoro třetina ke sňatku nucených osob byla nezletilá ve věku jedenácti, dvanácti let, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nejmladší bylo jen pět let, takže se tato praxe týká dětí v celém rozpětí školního věku, “ uvedla Amy Cummingová, která stojí v čele vládního výboru bojujícího ve Velké Británii s nucenými sňatky. Upřesnila, že nezletilí tvořili 29 procent z více než 1500 případů. Jednotce stěžuje činnost skutečnost, že nucený sňatek zatím není trestným činem v celém království, ale jen ve Skotsku.

Kvůli ochraně dětských obětí ale nezveřejnila podrobnosti.

Čísla jsou vysoká, ale nikoli překvapivá, když jen Organizace na ochranu práv íránských a kurdských žen (IKWRO) eviduje ročně sto případů nucených sňatků.

„Máme klienty na počátku teenagerského věku, je jim jedenáct, dvanáct let, nejmladším případem, který jsme měli, byla devítiletá,“ řekla představitelka IKWRO Fionnuala Murphyová. I ona čeká, až budou nucené sňatky označeny za trestný čin.

„Naše organizace je pro kriminalizaci, protože věříme, že to posílí oběti, aby se postavili rodičům, když budou vědět, že je to zločin,“ dodala

Donutili ji ke sňatku v třinácti

Jiný názor má ale Sameen Aliová, která také pomáhá dívkám nuceným k sňatku. Myslí si, že oběti naopak budou mít ještě větší obavy se svěřit. „Mladí nevznesou obvinění z trestného činu a nebudou u soudu svědčit proti rodičům“ řekla.

Sama byla jako nezletilá provdána. O prázdninách ji matka vzala do Pákistánu, na což se velmi těšila. Když ale dorazila do odlehlé vesnice, zjistila, že je provdána za muže dvakrát tak starého, jako je sama: „Náhle se celá rodina objevila s imámem a donutili mě se provdat. Já jsem v tu chvíli ani neporozuměla tomu, co se děje. Byla jsem dítě. Nebyl žádný způsob, jak bych mohla říci ne. Nikdo by mě nepodpořil.“

Po osmi měsících plných utrpění a zneužívání se vrátila do Británie: „Poslali mě zpátky, když jsem měla čtrnáct a byla jsem těhotná.“

O tom, jak tvrdě má zacházet muslim se ženou, svědčí kniha Dar pro muslimský pár, která radí manželovi, že má ženu držet na uzdě a případně ji i bít. [celá zpráva].

Sama Sameen měla štěstí. Podařilo se jí uniknout ze vztahu, nyní je šťastně provdaná a má dvě děti.

Zpráva o nucených sňatcích se objevila krátce poté, co byl proveden průzkum, který ukázal, že pro většinu mladých britských muslimů je důležitá čest a část jich akceptuje i tresty pro ženy, které ji pošpinily.   [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám