Hlavní obsah

Německo zvolilo nového prezidenta, prvního původem z NDR

– Berlín • Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

V neděli byl v neděli v Berlíně zvolen nový německý prezident, stal se jím evangelický pastor Joachim Gauck. Je první hlavou státu pocházející z bývalé NDR, v níž působil jako bojovník za lidská práva. Poslanci zvolili hlavu státu už potřetí během tří let, poslední prezident Christian Wulff totiž odstoupil po skandálech a mohutných protestech občanů.

Foto: Reuters

Joachim Gauck

Článek

Dvaasedmdesátiletý Gauck platí na rozdíl od svého předchůdce za morální autoritu. Ve volbě neměl konkurenci, shodla se na něm koalice i část opozice. Velká většina členů Spolkového shromáždění ho zvolila hned v prvním kole hlasování. Gauck pracoval také jako šéf úřadu pro dokumentaci činnosti východoněmecké tajné policie Stasi.

Levice nominovala "lovkyni nacistů" Beate Klarsfeldovou, ta ale neměla moc šancí.

Prezidenta volilo celkem 1240 lidí, polovina je Spolkový sněm a druhou polovinu tvoří poslanci z regionálních parlamentů jednotlivých spolkových zemí.

Joachim Gauck má převzít úřad v pondělí v zámku Bellevue. Přísahu má složit v pátek. Oficiálně se ale stal prezidentem Německa hned poté, co v Berlíně proběhla volba.

Wulffovy aféry

V úřadu nahradil Christiana Wulffa, který se před veřejností znemožnil svými podezřelými styky s podnikateli, odstoupil a v současné době si léčí nervy v klášteře.

Již loni vyplaval na povrch skandál z doby, kdy byl ještě premiérem spolkové země Dolní Sasko. Získal tehdy od byznysmenů velmi výhodnou půjčku na dům a nechával si platit dovolené. Státní zastupitelství požádalo poslance, aby ho zbavilo imunity a Wulff pak sám rezignoval.

Dalším trapasem byl vojenský hold na rozloučenou s úřadem. Řada hostů se odmítla zúčastnit a několik stovek rozhořčených Němců, kteří se domnívají, že na to Wulff nemá nárok, rušilo ceremonii troubením na vuvuzely. Wulff má navíc dostat doživotní rentu (ročně zhruba pět miliónů korun), ale poslanci chtějí tyto výhody omezit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám