Hlavní obsah

Nepřiměřená rychlost nebyla příčinou tragické smrti 22 dětí ve Švýcarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern
Aktualizováno

Příčinou tragické nehody autobusu s belgickými školáky ve Švýcarsku nebylo překročení rychlostního limitu. Ve středu to oznámil zástupce prokuratury kantonu Valais. Příčiny se stále vyšetřují, přednost ale má identifikace obětí.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Švýcarská prezidentka a ministryně financí Eveline Widmer-Schlumpfová (vpravo) a belgický premiér Elio di Rupo na tiskové konferenci k tragické nehodě autobusu s dětmi

Článek

„Přesnou rychlost vozidla zjišťujeme. Autobus ale nepřekročil maximální povolenou rychlost,“ prohlásil Olivier Elsig. Doplnil, že příčiny se zkoumají. Vyšetřovatelé mají k dispozici i záběry z bezpečnostní kamery. Zatím vyloučili účast jiného vozidla a silniční překážku.

Belgický list Le Soir před tím spekuloval, že k havárii vedla rychlost přes 100 kilometrů v hodině. Podle Elsiga je možné, že za nehodu mohla technická vada, anebo indispozice řidiče. Autobus byl ale nový, podotkl Elsig.

Foto: ČTK/AP

Zbytky havarovaného autobusu

„Dvacet hodin od nehody, to je příliš krátký čas na bližší informace,“ doplnil žalobce pověřený vyšetřováním. „Z havarovaného autobusu jsme shromáždili množství předmětů, jež by nám mohly ve vyšetřování pomoci. Také čekáme na výsledky pitvy řidiče, který při nehodě rovněž přišel o život,“ dodal.

Přednost má identifikace všech obětí. Do Švýcarska už byli za tímto účelem letecky přepraveni rodiče školáků. K dispozici mají tým psychologů. V některých případech jsou k identifikaci nutné testy DNA.

Při nehodě zemřelo 28 lidí, z toho 22 dvanáctiletých školáků. Sedm obětí pocházelo z Nizozemska. 24 osob bylo zraněno, čtyři jsou v kritickém stavu. Mezi zraněnými jsou i tři Nizozemci, jeden Polák a jeden Němec.

Děti oněměly hrůzou

"Na místě nebylo ani slyšet křik dětí. Děti jsou v takových chvílích němé, jsou ve velkém šoku. Zranění navíc byla rozsáhlá," řekl pro deník Le Matin záchranář Claude Peter.

V Evropě jde o nejhorší tragédii svého druhu od požáru tunelu pod Mont Blankem, kde v březnu 1999 uhořelo 39 lidí.

Dvanáctiletí školáci z belgických vesnic Lommel a Heverlee se vraceli z lyžařského kurzu ve Val d'Anniviers. Výprava cestovala ve třech autobusech. Jeden z nich v tunelu dálnice A9 u města Sierre (Siders) poblíž hranic s Itálií narazil do boční zdi a pak čelně vrazil do betonového výklenku nouzového odstavného stanoviště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah záchranářů u nehody belgického autobusuVideo: Reuters

Přední část vozu byla po nárazu zcela zničena, takže mnozí přeživší se bez pomoci záchranářů nedokázali z trosek sami vyprostit.

Foto: ČTK

Záchranáři pracovali na místě celou noc. Na vyprošťovacích pracích se podílelo asi 200 lidí, z toho bylo 15 lékařů, 100 zdravotníků, 30 policistů, 60 hasičů a tři psychologové. U nehody zasahovalo 12 sanitek a osm helikoptér, které převážely zraněné do nemocnic v Lausanne, Bernu a dalších měst v okolí.

Při nárazu zahynuli i oba řidiči. Do Švýcarska přicestovali v pondělí, což podle belgického ministra dopravy Melchiora Watheleta svědčí o tom, že byly dodrženy všechny bezpečnostní přestávky pro odpočinek.

Belgická vláda kvůli nehodě vyhlásila den státního smutku.

Děti a učitelé z belgické školy truchlíVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám