Hlavní obsah

Božská komedie se zdá expertům OSN rasistická, haní muslimy a gaye

Právo, znk

Italské ministerstvo by mělo z povinných školských osnov vyškrtnout Božskou komedii Dante Alighieriho. Doporučili to alespoň odborníci z poradní organizace při OSN, podle nichž kniha šíří nenávist vůči Židům, muslimům a homosexuálům.

Foto: Profimedia.cz

Autor Božské komedie Dante Alighieri

Článek

Božská komedie, mistrné dílo středověké literatury a jeden z pilířů italských vzdělávacích programů, je urážlivá a diskriminační, a to jak jazykově, tak obsahem.

Tvrdí to členové organizace Gherush92, jež má status zvláštního poradního orgánu Ekonomické a sociální rady OSN.

„Mladí lidé jsou studiem Božské komedie bez potřebných filtrů a vysvětlení nuceni oceňovat dílo, jež očerňuje židovský národ, a přejímají jeho antisemitský obsah,“ prohlásila podle listu Corriere della Sera předsedkyně organizace Valentina Sereniová. Jako příklad uvedla pejorativní termín jidášský, jímž Alighieri označuje všechny Židy.

Uráží prý také gaye a muslimy

Jinde v knize je zase pomlouván Mohamed a islám označován za kacířské náboženství. Muslimský prorok je ve 28. zpěvu rozseknut napůl, jeho tělo je přirovnáno k rozbitému sudu vína, což je pro muslimy, kteří nesmějí pít alkohol, také urážející. Ve zpěvech 15 a 16 jsou naopak trestáni homosexuálové, kteří musí v pekle bez zastávky běhat pod ohnivým deštěm.

„Nechceme cenzuru ani pálení knih, ale jasné uznání, že obsah Božské komedie je rasistický, antiislámský a antisemitský. Umění nemůže stát nad jakoukoliv kritickou úvahou,“ dodala ke kritice Sereniová.

„Kniha přispívá, dnes jako v minulosti, k šíření falešných obvinění, která stála životy milióny lidí. Žádáme proto, aby byla Božská komedie vymazána ze seznamu školských programů ministerstva nebo alespoň vybavena nutným kritickým komentářem a vysvětlivkami,“ uzavřela šéfka organizace Gherush92.

„Otázkou je, jaký osud by v případě uplatňování těchto kritérií potkal například Shakespearova Kupce benátského či některé z povídek Geoffreyho Chaucera,“ podotkl jízlivě k názorům expertky samotný deník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám