Hlavní obsah

Že je v potravinách posypová sůl, věděla polská prokuratura už léta

Právo, Pavol Minárik

Polské daňové úřady dostaly už v roce 2003 anonymní informace o podezřelých firmách, které prodávaly potravinářským podnikům zdraví škodlivou posypovou sůl jako jedlou. Před devíti lety začalo vyšetřování, avšak prokuratura ho zastavila, protože podezřelé podniky zničily veškerou dokumentaci. V úterý to napsal týdeník Newsweek.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nebezpečný podvod by fungoval dále, kdyby o jeho odhalení neusilovali novináři z televize TVN24. Navíc by aféra zřejmě nepropukla, kdyby předloni nedošlo k havárii výrobní linky ve firmě Anwil ve Wloclawku, která vyrábí chlór. Dočasně musela pozastavit výrobu, při níž vzniká jako odpad průmyslová sůl, známá jako posypová.

Tehdy neúměrně vzrostl zájem o dodávky regulérní jedlé soli od malých dodavatelů, nicméně poté, co zakrátko Anwil obnovil výrobu chlóru, se všechno vrátilo do starých kolejí. „Tehdy už bylo jasné, že se odpadní sůl, nebezpečná pro lidský organismus, dostávala na trh jako jedlá,“ uvedl reportér TVN24 Tomasz Patora, který po půlročním sledování případ oznámil policii.

Trojnásobný zisk

Od výrobce chlóru kupovaly tři firmy přibližně tři tisíce tun průmyslové soli měsíčně. Po přebalení za jedlou ji s trojnásobným ziskem prodávaly masným, pekárenským či mlékárenským podnikům na území celého Polska.

Poznaňská prokuratura minulý týden obvinila z falšování soli pět lidí a zadržela je. Mezi nimi  i Adama F., který patřil mezi podezřelé už v roce 2003. „Jako absolutně nepostižitelní se cítili lidé, kteří se navzdory obvinění z podvodu v roku 2003 falšování soli intenzívně věnovali dalších devět let,“ řekl pro Gazetu Wyborczu představitel polského ministerstva financí.

„Vzorek posypové soli, kterou jsme přezkoumali v naší laboratoři, nesplňuje žádné hygienické, zdravotnické ani potravinářské normy a nikdy se neměla objevit v procesu zpracování potravin. Novináři TVN24 odvedli dobrou práci, protože přerušili jednání, které trvalo v Polsku dlouhé roky a k němuž nikdy nemělo dojít,“ řekl v úterý inspektor Hygienické správy v Poznani Andrzej Trybusz. Dodal, že sůl ve vzorku, který zatím prověřili, „není pro zdraví vysloveně škodlivá, i když bych příbuzným nikdy nedovolil s ní solit“.

Bendl: Žádáme více informací

Kvůli záměně průmyslové soli za jedlou sůl v Polsku zatím Česko o plošném zákazu dovozu polských potravin neuvažuje. Na úterním mimořádném brífinku to řekl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Zákaz by podle něj byl možný jen v případě ohrožení zdraví obyvatel, o tom však v současnosti nejsou žádné indicie.

Od polské strany bude Bendl žádat další informace do systému rychlého varování, zejména u jakých firem a v  jakých výrobcích k záměně soli došlo. „V tomto směru jsem se už s žádostí o součinnost obrátil na polského ministra zemědělství Marka Sawického,“ řekl Právu Bendl.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) preventivně pozastavila uvádění do oběhu 13 tun balené jedlé soli z Polska, než bude prokázána její nezávadnost.

SZPI už odebrala vzorky z potenciálně ohrožených potravin dovezených z Polska. Totéž v případě masných výrobků činí Státní veterinární správa ČR. První výsledky by měly být známy už dnes, další pak do konce týdne.

V reakci na úterní zprávu polské agentury PAP, která s odkazem na ujištění polských hygieniků uvádí, že technická sůl, jež se v Polsku používá, není pro lidské zdraví nebezpečná, Bendl řekl:

„Pro nás to neznamená nic jiného než ‚důvěřuj, ale prověřuj‘. Naše dozorové orgány dokončí testování vzorků polských potravin, které se dostaly na trh, a až poté učiní závěry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám