Hlavní obsah

Tragický víkend v Tatrách zaplatili čtyři lidé životem, dva byli z Čech

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Uplynulou sobotu a neděli zemřeli v Nízkých Tatrách čtyři lidé, z toho dva občané České republiky. Slovenská Horská záchranná služba (HZS) vyjížděla ještě k dalším deseti případům, které skončily zraněním. Ani nejzkušenější horští záchranáři si tak tragický víkend nepamatují.

Foto: Radek Malina, Právo

Lyžařům slouží nejen lanovky, ale i rychlé vleky.

Článek

Na bezohledného snowboardistu doplatila životem 26 letá Tereza Sedmíková ze středočeských Úholiček. Její kamarád Martin Hanes (34) je z tragické události stále v šoku. „Na vleku Srdiečko-Chopok jih jela Tereza přede mnou. Najednou do ní narazil snowboardista. Doslova vyletěla z vleku a padala po zledovatělém svahu 200 až 300 metrů,“ uvedl Hanes v televizi Markíza.

Po nekontrolovaném pádu narazila Tereza pravděpodobně do stromu a život ji nezachránila ani přilba. „Když jsem jí našel, záchranář se jí snažil oživovat. Pak přiletěl vrtulník, ze kterého se spustil na místo lékař, ale ten už pouze konstatoval smrt,“ dodal Hanes. Terén byl podle něho zcela zledovatělý.

„To byla doslova souvislá ledová deska. V průběhu půl hodiny na stejném místě padlo patnáct až dvacet lidí. Když zachraňovali Terezu, tak padesát metrů od nás si lyžař při pádu zlomil nohu,“ kroutil hlavou Hanes. Vůbec nechápe, proč na takový terén pustili lyžaře. Správce sjezdovky tvrdí, že ráno, když provoz spouštěli, terén zledovatělý nebyl a podmínky se začaly měnit až v průběhu dne.

Viník zmizel beze stop

Člověk, který do Terezy narazil, zmizel beze stop. „Nechápu, kde se tam ten člověk vzal. Vyznačené tratě byly dál od vleku. Možná někdo spadl z vleku. Vůbec si nepamatuji, jak ten člověk vypadal,“ dodal Hanes. Po člověku, který do Terezy narazil, vyhlásila slovenská policie pátrání.

Na zledovatělý terén doplatil životem i 26letý Jiří z Brna, který uklouzl v neděli pod Ďumbierem v Nízkých Tatrách. Padal asi 300 metrů a náraz do lesního porostu mu podle televize Markíza amputoval obě nohy. Svým zraněním na místě podlehl. Podle HZS měl český turista nevhodnou obuv a na zledovatělém terénu si nenasadil mačky.[celá zpráva]

HZS upozorňuje, že ve slovenských horách nadále přetrvávají nepříznivé podmínky pro vysokohorskou turistiku a skialpinismus. Terén je pokrytý tvrdým sněhem a ledem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám