Hlavní obsah

Radši budu diktátorem než na chlapy, vzkázal do Německa Lukašenko

Právo, Novinky, sw, rei
Minsk

Tvrdý osobní výpad proti německému ministru zahraničí Guidovi Westerwellemu v neděli provedl běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Sám sebe zároveň poprvé označil za diktátora.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr zahraničí Westerwelle (vlevo) se s běloruským prezidentem Lukašenkem setkal naposledy předloni v listopadu.

Článek

„Pomyslel jsem si: je lepší být diktátor než teplouš,“ prohlásil v narážce na Westerwelleho sexuální orientaci. Lukašenka rozlítilo, že ho šéf diplomacie SRN označil za „posledního diktátora Evropy“.

Zároveň Berlínu připomněl jeho nacistickou minulost. „Všichni si vzpomínáme na polovinu minulého století a na to, co svět obdržel od jejich diktatury. Náš národ se z toho dosud nevzpamatoval,“ prohlásil.

Mezi Minskem a státy EU zuří diplomatická válka. Poté, co EU schválila nové sankce proti režimu, Bělorusko vypovědělo šéfa polské a unijní mise. Následně se z Minsku stáhli evropští velvyslanci včetně českého.

Lukašenko už jednou Westerwelleho kvůli jeho otevřeně homosexuální orientaci urazil. Loni v říjnu pak svých slov litoval. „Řekl jsem mu popravdě a z očí do očí, že musí vést normální život,“ prohlásil tehdy Lukašenko, aniž by upřesnil, kdy s Westerwellem rozmluvu vedl. „Moje slova ho urazila. Dodnes jich lituji. Nevím, co mě to napadlo tak mluvit,“ poznamenal běloruský prezident s tím, že ale svazky homosexuálů neuznává.

Lukašenko se s Westerwellem naposledy setkal předloni v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám