Hlavní obsah

Srbsko ustoupilo Kosovu kvůli zájmu vstoupit do EU

Bělehrad

Srbsko se v pátek dohodlo s Kosovem, které jednostranně vyhlásilo samostatnost, na správě společné hranice a hraničních přechodů i na tom, že Priština bude moci samostatně vystupovat na mezinárodních jednáních. Ústupek Bělehradu zvyšuje šance Srbska stát se příštím oficiálním kandidátem na vstup do Evropské unie.

Foto: Reuters

Srbové protestují v Bělehradě proti nezávislosti Kosova.

Článek

Zda Srbsko dostane status kandidáta na vstup do Evropské unie, budou příští týden rozhodovat ministři zahraničí sedmadvacítky.

Páteční krok podle Bruselu znamená posílení stability nejen v oblasti Balkánu, ale i celé Evropské unie.

"Tyto dohody vidíme velmi rádi zejména s ohledem na to, že se příští týden bude jednat o přidělení statusu kandidátské země," řekla představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonová. Toto téma budou mít na programu ministři zahraničí zemí členských zemí sedmadvacítky, jejichž schůzka se v Bruselu koná v pondělí a úterý.

Kosovo před čtyřmi lety vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku. [celá zpráva]

Sever Kosova ale obývají Srbové, kteří odmítají uznat kosovské úřady a loni blokovali společné hranice. [celá zpráva]

Srbsko ale zatím Kosovo neuznalo. Poté, co Kosovo uznaly některé země EU a USA, Rusko uznalo samostatnost Jižní Osetie a Abcházie.

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v roce 2010 rozhodl, že vyhlášení nezávislosti Kosova neznamenalo porušení mezinárodního práv, ač rezoluce  Rady bezpečnosti OSN z roku 1999 Kosovo uznává jako součást Srbska.

Kosovo nebylo jednou z jugoslávských republik a nemělo právo se odtrhnout. Uplatnit v jeho případě nešlo ani právo na sebeurčení národů, protože Albánci již svůj stát mají, zatímco Kurdové a Palestinci zatím ne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám