Hlavní obsah

Merkelová: Gauck si zaslouží být německým prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Nadpoloviční většina Němců by jako svého příštího prezidenta ráda viděla bojovníka za lidská práva z dob komunistické NDR Joachima Gaucka. Ukázal to průzkum deníku Bild am Sonntag a na konci víkendu se Gauck těšil - přes počáteční odpor CDU/CSU - podpoře koaličních i opozičních stran.

Foto: Reuters

Joachim Gauck

Článek

Němečtí politici hledali nástupce prezidenta Christiana Wulffa, který v pátek kvůli sérii skandálů odstoupil. [celá zpráva]

Kancléřčina strana se až doposud bránila nominaci dvaasedmdesátiletého pastora, který se v posledním souboji o prezidentské křeslo v roce 2010 o něj ucházel právě proti Wulffovi, kandidátovi koalice. Ten Gaucka tehdy díky vládní většině porazil, ale až ve třetím kole volby a od té doby jsou podle pozorovatelů vztahy mezi Gauckem a Merkelovou, také bývalou východní Němkou, napjaté.

Kancléřka už v pátek krátce po Wulffově rezignaci oznámila, že nový kandidát by měl vzejít z dohody s opozičními sociálními demokraty (SPD) a Zelenými. Ti se postavili znovu za Gaucka, který se těší i velké popularitě u veřejnosti. O víkendu ho překvapivě jednoznačně podpořila i vládní FDP.

Gaucka by v prezidentském křesle chtělo podle průzkumu Bildu 54 procent Němců. O tom, kdo se prezidentem stane, ovšem nerozhodnou občané, ale Spolkové shromáždění tvořené poslanci a zástupci regionálních parlamentů. Dvaasedmdesátiletý Gauck, který po pádu berlínské zdi vedl úřad dokumentující aktivity východoněmecké tajné policie Stasi, byl soupeřem Wulffa v předloňské prezidentské volbě. Wulff ho tehdy porazil až ve třetím kole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám