Hlavní obsah

Gorila může způsobit výměnu celé generace slovenských politiků

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Případ údajného propojení politiků a finančních skupin v procesu privatizace na Slovensku, známý pod krycím názvem Gorila, může způsobit před březnovými parlamentními volbami na Slovensku zemětřesení. Ministr hospodářství Juraj Miškov (Svoboda a Solidarita SaS) požaduje výměnu celé generace politiků.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zástupci slovenských pravicových a středových stran po podpisu koaliční smlouvy. Zleva Mikuláš Dzurinda (SDKU), Richard Sulík (SaS), Iveta Radičová (SDKU), Ján Figeľ (KDH) a Béla Bugár (Most - Híd).

Článek

Podle Miškova stejně řada slovenských politiků už zjevně přesluhuje. „Gorila nabízí etablovaným politickým stranám možnost přejít politickou očistou,“ uvedl Miškov v diskusním pořadu Slovenské televize. Předseda strany SaS Richard Sulík v diskusním pořadu televize Markíza konstatoval, že z politiky by měli odejít především současný předseda Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) a ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda a místopředseda SDKU a ministr financí Ivan Mikloš. „Podezření jsou tak masivní, že by se měli sbalit a odejít,“ dodal Sulík.

Policie má volné ruce

„Politické strany se už nedělí na pravé a levé, ale na ty, které mají čisté ruce a ty které mají za ušima,“ domnívá se místopředseda Křesťanskodemokratického hnutí a ministr vnitra Daniel Lipšic.

Určil speciální tým vyšetřovatelů, kteří se budou případem Gorila zabývat. „Pokud se potvrdí podezření vůči komukoli, bude vůči němu vyvozena trestněprávní odpovědnost. Policie má volné ruce,“ dodal.

Prověřovat se podle Lipšice budou majetkové poměry, stavy účtů a finanční transakce lidí, kteří jsou ve spisu jmenováni. Budou se prověřovat také zahraniční finanční operace, přičemž Slovensko bude spolupracovat i s jinými státy. „Některé kruhy nemají zájem o vyšetření této kauzy, kterou považuji za nejvážnější podezření z propojení politiky a finančních skupin od roku 1989,“ konstatoval Lipšic.

Dzurinda neodstoupí

Před dvěma lety odstoupil Dzurinda z čela kandidátky SDKU pro nejasné financování strany. Podle vlastních slov tak letos určitě neučiní. „Je osm týdnů do parlamentních voleb a každá strana se snaží zaujmout voliče tak, jak to umí,“ reagoval Dzurinda na výzvy SaS.

Spis Gorila měla vypracovat slovenská tajná služba na základě odposlechů, které se uskutečnily za druhé Dzurindovy vlády v období 2002 až 2006. Materiály mají dokazovat zasahování finanční skupiny Penta do politiky například přes tehdejšího ministra hospodářství Jirka Malchárka z dnes již zaniklé strany Aliance nového občana. Dokumenty obsahují rovněž informace o politických nominacích a milionových provizích.

Na zdi u Malchárkovy bratislavské firmy se v těchto dnech objevil transparent „Zkonfiskovat“. Umístili ho tam aktivisté strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, která kandiduje v březnových volbách. „Lidé, co vyšetřují případ Gorila, by měli cítit veřejnou podporu,“ uvedl aktivista zmíněné strany Alojz Hlina. Podle něho způsobily záležitosti uvedené ve spisu Gorila nejen finanční, ale také morální škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám