Hlavní obsah

Důstojník zůstal na potápějící se lodi do poslední chvíle, kapitán ujel taxíkem

Novinky, alt

Kapitán lodi Costa Concordia Francesco Schettino sice tvrdí, že potápějící se loď opouštěl ve chvíli, kdy už na ní nikdo nebyl, není to ale pravda. Na břehu byl už v pátek večer a pobřežní stráž mu dokonce říkala, že by se měl vrátit. Naopak jeden z důstojníků Manrico Giampedroni dohlížel na evakuaci lidí a se zlomenou nohou sám nakonec čekal na záchranu 36 hodin.

Foto: Max Rossi, Reuters

Ztroskotaná loď Costa Concordia u italských břehů.

Článek

Kapitán si podle německých médií na břehu chytil taxi a podle slov taxikáře pro list Fatto Quotidiano ho požádal, aby ho vzal co nejdál od toho všeho.

Taxikář prý poté vzal kapitána k sobě domů a udělal mu kafé. V té chvíli mu prý volali z pobřežní stráže v Livornu a říkali mu, že by se na loď měl vrátit. Muž o tom prý vůbec nechtěl slyšet.

Foto: Enzo Russo, Reuters

Kapitán lodi Francesco Schettino skončil v rukou policie.

Posléze byl zatčen a hrozí mu 12 let vězení za zavinění nehody a předčasné opuštění lodi.

Havárie byla podle některých informací jeho chyba, protože loď navedl na útesy. On sám tvrdí, že mu přístroje signalizovaly, že místem může projet. Těsně u břehu prý plul, aby pozdravil kolegu na ostrově Giglio u jižního Toskánska. Ostrov měl přitom správně obeplout z jiné strany. [celá zpráva]

Nařčení, že opustil loď tak brzy, se brání. Řekl, že odešel až poté, co udělal vše pro záchranu pasažérů. Záchranáři ale na lodi hledali až do rána. Prohledávali 1500 kajut a podařilo se jim zachránit několik lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Hrdinou je naopak sedmapadesátiletý Manrico Giampedroni, který na lodi zůstal do poslední chvíle. Na rozdíl od části posádky nezpanikařil a nesnažil se dostat k záchranným člunům dřív než cestující. Podle britského listu Guardian to byl on, kdo pomáhal pasažérům do člunů a procházel paluby, zda na lodi někdo nezůstal.

Loď však nabírala vodu a Giampedroni uklouzl a zlomil si nohu. Nemohl se pohnout z místa. Na záchranu musel ve tmě čekat 36 hodin. "Nikdy jsem neztratil naději, že mě zachrání, ale byla to 36 hodin trvající noční můra," řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři byli staženi z výletní lodi, začala se víc potápětVideo: Reuters

Posádka se sama snažila zachránit

Na palubě lodi bylo 4200 lidí, z toho jich šest zemřelo a dalších 16 je nezvěstných.

Lidé, kteří se z lodi dostali, tvrdí, že evakuace byla chaotická, posádka se sama snažila dostat na čluny, než aby pomáhala lidem. Výzvy k opuštění lodi navíc byly pouštěny jen v italštině, ačkoliv na palubě byli turisté z celého světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hned vypadl proud a všechno se naklánělo, popsala žena havárii lodiVideo: Reuters

Šéf společnosti Costa Crociere, které loď patřila, řekl, že za ztroskotáním je lidská chyba. Kapitán se odchýlil od schváleného kurzu. "Společnost se bude snažit vyjít kapitánovi vstříc a poskytnout mu potřebnou pomoc, ale musíme přiznat skutečnost a nemůžeme popřít lidskou chybu," přiznal se slzami na krajíčku.

Loď byla pojištěna na 405 miliónů eur. Náhrady ale zřejmě dosáhnou dvojnásobku této částky.

Anketa

Měli by potrestat kapitána potápějící se lodi za to, že ji opustil?
ano, musí zůstat jako poslední
92,4 %
ne, je pochopitelné, že byl ve stresu
7,6 %
Celkem hlasovalo 21576 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám