Hlavní obsah

Umírající řidička po mrtvici havarovala. Policisté ji zatkli za opilost

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pontyclun

Velšská dopravní policie zatkla 55letou Julii Hawkinsovou, která se svým autem havarovala poté, co dostala silnou mrtvici. Policisté nedbali doporučení jiného řidiče, který se ženou po nehodě mluvil a mužům zákona jasně řekl, že má řidička jasné symptomy mrtvice. Žena při zatýkání zkolabovala a o několik hodin později zemřela.

Foto: Profimedia.cz

Britští policisté neodhadli dobře situaci. Je však možné, že by se řidičku i při sebelepší reakci nepodařilo zachránit. Ilustrační foto

Článek

Špatný úsudek ukázali britští policisté v případě 55leté řidičky, která havarovala po mrtvici. Řidič Jonathan Sharpe, který u ní zastavil a zjišťoval, zda je v pořádku, jasně spatřil její zhoršenou svalovou mimiku na jedné straně obličeje. Ačkoli řekl policistům, kteří na místo přijeli o několik chvil později, že má žena jasné příznaky silné mrtvice, nepomohlo to. Policisté se jali ženu zatýkat pro podezření na řízení pod vlivem alkoholu.

Policisté chtěli nechat matce tří dětí provést dechovou zkoušku, protože byla její řeč nesrozumitelná. Žena jim dávala pouze jednoslovné odpovědi. Podle vyšetřování zkolabovala řidička ve chvíli, kdy jí policisté přikázali, aby opustila své vozidlo.

Případ, ke kterému došlo 14. října ve velšském Pontyclunu, projednává nyní soud.

Požila jste před jízdou alkohol? "Ne."
Rozhovor mezi policisty a řidičkou

Veškeré testy krve a moči dodatečně prokázaly, že Julie Hawkinsová v sobě ve chvíli nehody opravdu neměla žádný alkohol. Namířeno měla domů, kde se měla konat narozeninová party.

Policisté prý jednali v dobré víře

Sharpe během vyšetřování uvedl, že se vydal Hawkinsové, která havarovala ve svém Peugeotu 107, na pomoc. Když otevřel dveře od auta, také váhal, zda žena není opilá.

Poté však viděl, že se jí levá část obličeje kroutí, což je klasický příznak mrtvice. Policistům o tom řekl hned, jak dorazili. Ti však na jeho domněnky nebrali ohled a pokračovali v zatčení ženy. Ta jim na otázku, zda požila před jízdou nějaký alkohol, odpověděla stroze "ne".

Žena po vystoupení z auta zkolabovala a o několik hodin později v nemocnici zemřela na následky velmi silné mrtvice. Zanechala po sobě tři potomky - syny Kristiana a Nicholase a dceru Lauru. Verdikt soudu byl strohý. Žena prokazatelně zemřela na mrtvici. Policisté, kteří situaci špatně odhadli, stíháni nebudou. Podle mluvčí tamější policie jednali v dobré víře na základě informací, které měli v danou chvíli k dispozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám