Hlavní obsah

Neonacisté jsou podezřelí z dalších útoků, nastražili složitou past na řidiče

Novinky, aš, The Local
Duisburg

Německé neonacistické uskupení Národněsocialistické podzemí (NSU) je podezříváno, že spáchalo více vražd než jen dosud uváděných deset. Podle listu Tagesanzeiger může stát za vraždou rabína ve Švýcarsku, což prošetřuje tamní policie. Podle listu Westdeutsche Allgemeine Zeitung vemi pravděpodobně stálo i za pokusem o vraždu v Duisburgu v prosinci 2003.

Foto: Novinky

Článek

V případě pokusu o vraždu v Duisburgu je velmi pravděpodobné, že ji tříčlenná buňka spáchala. Zaměřovala se především na provozovatele a zaměstnance tureckých restaurací a rychlých občerstvení. Zabili osm tureckých a jednoho řeckého přistěhovalce. I místo útoku se nevymykalo z okruhu, v němž skupina působila.

Cílem byl zaměstnanec tamní turecké restaurace. Připravili na něj past. Namířili pušku na firemní auto restaurace a spojili spoušť s vozidlem. Jakmile do něj řidič usedl, spoušť spustila. Kulka prolétla sklem a vážně zranila řidiče na rameni.

Zraněného převezl do nemocnice jeho známý.

Vražda rabína ve Švýcarsku

Se spekulací, že trio zabilo i rabína ve Švýcarsku, přišel už v prosinci list Tagesanzeiger. Rabín Abraham Grünbaum byl zabit 7. června 2001 v Zurichu, když šel pěšky do synagogy. Vrah ho zastřelil ze dvou metrů. Vypálil na něj dvě kulky. Mířil na hlavu.

Vraha se nikdy nepodařilo dopadnout, i když ho zachytila kamera. I nepřímé důkazy jsou v tomto případě slabé. Patří mezi ně to, že skupina minimálně jednou Švýcarsko navštívila a že jedna z jejích pistolí ČZ byla registrována v Švýcarsku.

Skupina je také podezřelá ze 14 bankovních loupeží a dvou útoků pomocí výbušnin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám