Hlavní obsah

Cantona chtěl kandidaturou na prezidenta podpořit nadaci pro chudé

– Paříž

Bývalý špičkový francouzský fotbalista Eric Cantona upřesnil, že jeho úterní oznámení záměru kandidovat v letošních francouzských prezidentských volbách je mediální operací na podporu boje Nadace Abbé Pierra (FAP) ve prospěch špatně bydlících lidí. Uvedl to na svém serveru francouzský deník le Figaro.

Foto: Profimedia.cz

Eric Cantona

Článek

Představitel FAP Patrick Doutreligne potvrdil, že jeho tým tak chtěl posílit kampaň na mobilizaci za lepší bydlení, kterou nadace zahájila loni v září a pro kterou již získala 100.000 podpisů. Nadace, která je pro regulované ceny nemovitostí a nájmů, nyní hlavně prosazuje, aby se procento sociálních bytů v obcích zvýšilo z 20 na 25.

"Při jednání o další strategii se nabízela spojitost s hledáním podpisů zájemců o prezidentskou kandidaturu. Navrhli jsme tedy Cantonovi, který je historickým kmotrem nadace, aby se zapojil do hry a vyhlásil svou výzvu k získání podpisů 500 starostů," řekl listu Doutreligne.

Bývalý výbušný útočník Manchesteru United i francouzské reprezentace a nyní filmový herec Cantona zveřejnil svůj zájem získat nezbytné podpisy starostů ke své kandidatuře v levicovém listu Libération.

Podařilo se dostat bydlení do prezidentské kampaně

Nadaci se domnělou kandidaturou Cantony podařilo podle Le Figaro vnutit otázku bydlení do prezidentské kampaně. Účast na plánovaném pařížském fóru FAP o bydlení již slíbili čtyři prezidentští kandidáti z řad levice i pravice. Pozvánka byla podle listu poslána i konzervativnímu prezidentovi Nicolasi Sarkozymu.

"Přes veškeré dosavadní úsilí jsou ve Francii stále lidé, kteří špatně bydlí," připustila Sarkozyho stranická kolegyně a ministryně ekologie, udržitelného rozvoje, dopravy a bydlení Nathalie Kosciusko-Morizetová, která se podle pravicového Le Figaro hodlá zapojit do předvolební kampaně vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám