Hlavní obsah

Loď popluje ve stopách Titaniku, na místo potopení dorazí přesně po 100 letech

Novinky, rei
Londýn

Více než 2000 lidí fascinovaných osudem Titaniku, ve své době nejluxusnějšího a nejdelšího parníku na světě, vyrazí na pamětní plavbu v jeho stopách přesně sto let od nejznámější lodní nehody. Po lodních lístcích se jen zaprášilo, informoval deník Independent a ironicky poznamenal, že ani tentokrát není potopení lodi v plánu.

Foto: ČTK

Titanic byl největší lodí své doby, na délku měřil 259,83 metru.

Článek

Někteří to mohou považovat za pokoušení osudu, jiní za nepřijatelný voyerismus, ale o účast na expedici výletní lodě MS Balmoral je eminentní zájem. Britská plavební společnost Titanic Memorial Cruises už skončila i s registrováním náhradníků, kteří se přihlásili v naději, že se na loď dostanou, nebude-li nakonec moci vyrazit ten, kdo měl to štěstí a stihl si koupit palubenku v hodnotě až 5995 liber (zhruba 180 000 korun).

Výprava nemine ani místo, kde se Titanic 15. dubna 1912 po srážce s ledovcem potopil. Zde se také na minutu přesně 100 let poté, co se nad parníkem s více než 2000 lidmi na palubě zavřelo moře, uskuteční vzpomínkový obřad. Pak má expedice pokračovat do kanadského Halifaxu a cíle v New Yorku, kam Titanic na své první plavbě už nedorazil.

Přednášky o historii i stejné menu jako na Titaniku

Pasažéři Balmoralu budou mimo jiné večeřet to samé, co lidé na Titaniku na počátku minulého století, a není tedy divu, že mnozí z nich plánují cestovat v dobovém oblečení, poznamenal britský list. Plavbu doplní přednášky historiků a dalších badatelů a v plánu je též spojení se stanicí na mysu Race v Newfoundlandu, která v šestý den plavby po půlnoci zachytila nouzový signál SOS z Titaniku a nyní má zprávu zopakovat.

Čestnými hosty na lodi mají být příbuzní některých z patnácti set obětí i sedmi stovek přeživších z Titaniku. Bude mezi nimi i vnuk Alexander Littlejohna, stevarda z první třídy, který přežil na jednom z pouhých 16 záchranných člunů slavného parníku.

Nepřekvapí tedy, že o pamětní plavbu po sto letech mají zájem i média. „Kontaktovaly nás zpravodajské štáby z celého světa, které chtějí naše napodobení osudové plavby filmovat. Asi bychom naplnili loď jen novináři, kteří tam chtějí být. Zájem byl z celého světa - plavbu si rezervovali lidé z 24 zemí,“ popsal výkonný ředitel plavební společnosti Miles Morgan.

Lodní lístky na MS Balmoral byly prodány za pár týdnů, proto se firma rozhodla na místo potopení Titaniku vyslat ještě jednu loď, která vyrazí v opačném směru z New Yorku do anglického Southamptonu. Zájemci si budou moci koupit lístky na ni příští měsíc. Už teď je zájem. „Myslím, že je to výrazem toho, že jméno Titanic se stalo jedním ze slov, které zná každý jazyk na světě. K lodi se váže tolik příběhů, že lidi nepřestává fascinovat,“ poznamenal Morgan.

Koneckonců jeho společnost není jediná, která se rozhodla nabídnout výlet po stopách Titaniku. V létě mají k vraku lodi vyrazit turisté v ponorce. Za účast na expedici zaplatí 59 000 dolarů (téměř 1,2 miliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám