Hlavní obsah

Státní pohřeb Václava Havla sledoval i svět

Státní pohřeb Václava Havla v pátek neušel pozornosti světových médií. V přímém přenosu vysílala přílety zahraničních hostů a mši v katedrále sv. Víta na Pražském hradě zpravodajská stanice BBC, na internetu bylo možné dění v Praze sledovat i na serveru CNN. Zprávy o posledním veřejném rozloučení s Havlem přinesla i média na Slovensku, v Německu, Francii či v Rusku.

Foto: Novinky

Zpravodajské servery se věnují pohřbu Václava Havla.

Článek

BBC o dění v Praze s přestávkami informovala od rána, ještě než na Pražský hrad dorazili první smuteční hosté.

„Ačkoliv mnoho Čechů je příliš mladých na to, aby si pamatovali události roku 1989, kdy se z politického vězně Václava Havla stal prezident, je Havel pro mladé i starší symbolem svobody a demokracie,“ uvedl komentátor BBC. Britská zpravodajská televize překládala i úvodní slova zádušní mše.

Francouzská televize France24 podle ČTK dodržela i polední minutu ticha za Václava Havla.

Události si všímaly i slovenské televize, živé vstupy měly stanice TA3 či Joj. Stejně tak tomu bylo v případě polské televize.

Havlův pohřeb zaznamenaly články na internetových portálech klíčových světových médií včetně serverů deníků The Wall Street Journal či televize Al-Džazíra. V CNN Havlovu pozornost divákům přiblížil znalec České republiky, novinář Edward Lucas, připomněla ČTK.

„Češi se loučí s Václavem Havlem“, hlásal titulek na stránkách Independentu hned nad starším sloupkem nazvaným „Sbohem, Václave, potřebujeme tě víc než kdy dřív“. Spiegel k Havlovi v titulku krátce poznamenal: "Morální gigant mezi Pygmeji".

Událost zaznamenala i některá ruská média, ačkoliv jen na malém prostoru. Server Lifenews.ru v souvislosti s pohřbem přinesl pod titulkem "V Česku začal pohřeb Václava Havla" i nekrolog, v němž připomenul, že byl Havel vězněn. List Pravda v článku "V Praze pochovávají Václava Havla" připomněla scénář pohřbu s minutou ticha a dělovými salvami. Vyjmenovala také hosty ze světa.

Těm se věnovala i televize NTV v článku "Desítky mezinárodních delegací i tisíce obyčejných Čechů přišly na pohřeb exprezidenta Havla". Agentura Itar-Tass pak napsala "Česko a Slovensko se loučí s Václavem Havlem".

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám