Hlavní obsah

Byl jedním z největších Evropanů, hodnotí svět Václava Havla

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ivi, rei

Skon bývalého prezidenta, dramatika a obhájce lidských práv nezasáhl jen českou veřejnost, ale celý svět. Švédský ministr zahraničí Havla označil za jednoho z největších Evropanů, jeho německý kolega zase za duši revoluce v Česku. Podle někdejšího polského prezidenta Lecha Walesy by si Havel zasloužil Nobelovu cenu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Václav Havel byl jedním z největších Evropanů naší doby. Jeho hlas vydláždil cestu jednotné a svobodné Evropě," citovala BBC, která zprávu o skonu prezidenta vedla jako hlavní, šéfa švédské diplomacie Carla Bildta.

„Byl duší revoluce. Skláním se před tímto velkým bojovníkem za demokracii. Truchlíme spolu s českým lidem,“ prohlásil podle ČTK německý ministr zahraničních věcí Guido Westerwelle.

"Zasloužil by si Nobelovu cenu," prohlásil na Havlovu adresu bývalý polský prezident Lech Walesa.

Jednání v Radě EU začnou minutou ticha za Havla

Všechna pondělní jednání v Radě Evropské unie, která zastupuje členské státy EU, začnou minutou ticha za zesnulého exprezidenta Havla. Na sociální síti Twitter to oznámilo polské předsednictví EU.

Foto: Jaroslav Hejzlar , ČTK

Václav Havel při projevu v americkém Kongresu v roce 1990

„Ztratili jsme přítele, který denně naplňoval polsko-českou solidaritu,“ uvedl polský prezident Bronislaw Komorowski. Připomenul, že Václav Havel dokazoval, že člověk i přes svou slabost může být silný svými názory a přesvědčením o svobodě. Komorowski připomenul jejich poslední setkání v Praze, na které Havel přišel navzdory vážné nemoci. „Polsko v něm ztratilo dobrého přítele,“ uvedl nejvyšší polský představitel, který je do 22. prosince na oficiální návštěvě Číny.

„Chci vyjádřit z upřímného srdce hlubokou soustrast všem blízkým, příbuzným, ale také občanům, kteří si pana Havla nesmírně vážili a já k nim patřím,“ uvedla slovenská premiérka Iveta Radičová. S Havlem se setkala naposledy před týdnem, když exprezident v Praze převzal cenu Jána Langoše.

„Mluvili jsme spolu a v jeho očích bylo vše, co bylo v minulosti pro pana Havla typické. Bylo tam plno života, nápadů, literární duch a nadhled,“ dodala.

Cameron: Evropa je Havlovým dlužníkem. Sarkozy smutní

Britský premiér David Cameron řekl, že Evropa je Havlovi zavázána za mnohé.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy přijal zprávu o úmrtí Havla s velkým smutkem a hlubokým pohnutím. Oznámil to Elysejský palác, podle něhož hlava Francie zaslala jménem Francouzů upřímnou kondolenci „celému českému lidu“.

Šéf Evropské komise José Barroso prohlásil, že Havel byl šampionem demokracie a svobody. „Jméno Václava Havla zůstane navždy spjato se znovusjednocením Evropy a šířením jejích hodnot do střední a východní Evropy,“ řekl Barroso. „Byl také zdrojem ohromné inspirace všem těm, kteří po celém světě bojují za svobodu a demokracii,“ dodal.

Podle předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzka byl Havel osobností představující sametovou revoluci a sjednocení Evropy. "Václav Havel byl a zůstane hrdinou," zdůraznil v reakci polský šéf evropského zákonodárného sboru a někdejší univerzitní profesor. "V roce 1989 studenti v mé zemi vyšli do ulic a volali po jeho propuštění. Václav Havel se nedlouho poté stal prezidentem Československa; prezidentem Čechů i Slováků a hrdinou obou," dodal Buzek.

O úmrtí Václava Havla informovala všechna světová média. Hodnotí ho jako ikonu, státníka,  bojovníka a symbol.

Merkelová: truchlíme nad ztrátou velkého Evropana

Podle kancléřky Angely Merkelové zůstane Havel nezapomenut za své prosazování svobody a demokracie i za svou velkou lidskost.

"Společně s Vámi truchlíme nad ztrátou velkého Evropana," napsala Merkelová v kondolenci Havlovu nástupci Václavu Klausovi. Podle kancléřky mají i Němci být českému exprezidentovi za co vděčni.

Německá média v této souvislosti připomínají, že Havlovi leželo na srdci i usmíření Čechů s německými sousedy. Na počátku 90. let podepsal s tehdejším německým prezidentem Richardem von Weizsäckerem smlouvu o přátelství a dobrém sousedství a později se také omluvil sudetským Němcům za vysídlení. Za to se doma setkal s nepochopením a nadávkami nacionalistů, poznamenávají servery německých deníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám