Hlavní obsah

Britský premiér nechce být sám v boji proti Unii, volal i Nečasovi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský premiér David Cameron se snaží najít spojence pro svůj odmítavý postoj k reformě Evropské unie a k chystané fiskální unii. Obrátil se na představitele zemí, které měly k plánu také výhrady. Volal českému premiérovi Petru Nečasovi, který také nechce zůstat osamocen, švédskému Fredriku Reinfeldovi a irskému Ednu Kennymu, uvedl Cameronův mluvčí podle Press Association a ČTK.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Britský premiér David Cameron na summitu EU v Bruselu

Článek

Telefonát potvrdil v noci na čtvrtek Petr Nečas, podle něhož se o problematice usilovně jedná: „Večer jsem měl telefonický rozhovor s Davidem Cameronem, ve čtvrtek jednám v Budapešti s Viktorem Orbánem, takže se vedou konzultace velice intenzivní jak na úrovni premiérů, tak na úrovni dalších členů vlády. Nežijeme ve vakuu, samozřejmě se zajímáme o stanoviska a pozice našich partnerů."

Britský premiér řekl poslancům ze své konzervativní strany, že s premiéry dalších zemí navázal úzký kontakt a naznačil, že není „jeden proti dvaceti šesti“.

Švédsko a Česká republika už na nočním jednání z minulého čtvrtka na pátek nepřistoupily na fiskální unii s tím, že vše míní ještě probrat s vlastními poslanci.[celá zpráva]

Irsko se pak obává, že navrhovaná celoevropská daň z finančních transakcí by mohla poškodit jeho odvětví finančních služeb, pokud by ji nepodepsala Británie. Kenny už dříve naznačil, že chystané změny budou takového rázu, že k jejich schválení bude potřeba uskutečnit v Irsku referendum.

Cameronova slova

Mluvčí britského premiéra dodal, že Cameron ujistil své evropské protějšky, že Británie chce úspěch nového dohody, ale domnívá se, že bez záruk je pro 17 zemí eurozóny nejlepší pokračovat mimo Lisabonskou smlouvu.

Cameron podle zdrojů ze své kanceláře „zopakoval, že Spojené království je připraveno souhlasit se změnou, pokud Evropská unie zajistí nevelká praktická bezpečnostní opatření, která ochrání jednotlivé trhy.“

„V každém hovoru se lídři shodli na těsné spolupráci na evropských tématech, zejména na podpoře vytváření pracovních mís a růstu na jednotlivých trzích. Souhlasili, že prioritou pro evropskou ekonomiku je, aby zůstala komplexní a podnikla rázná opatření k řešení dluhů a zvýšila konkurenceschopnost,“ řekl Cameronův mluvčí.

Jednání přišla ve chvíli, kdy se Británie dostává do izolace a Cameronův postup tvrdě kritizuje nejen opoziční Strana práce, ale také nezávislí analytici a objevila se i roztržka s částí koaličních liberálních demokratů.[celá zpráva]

Na bodu mrazu zůstává vztah mezi Londýnem a Paříží. Podle francouzského satirického týdeníku Le Canard Enchaine Sarkozy měl členům své partaje říci: „Je to poprvé, co jsme řekli ne Angličanům. Cameron se choval jako tvrdohlavé dítě s jednou myšlenkou – ochránit londýnskou City, která by se dál chtěla chovat jako offshorové centrum.“

Fiskální unie je nezvratná

Angela Merkelová, která ve středu promluvila k poslancům Bundestagu, řekla, že změny a fiskální unie jsou nezvratné. Podle ní fakt, že se většina účastníků summitu dohodla na potřebě vytvořit reformní smlouvu, je důkazem "že o fiskální unii jen nemluvíme, ale že ji začínáme vytvářet". "Cesta k fiskální unii ve smyslu unie stability tím samozřejmě není ještě zdaleka u konce, ale bylo na ni vykročeno. A já se domnívám, že nenávratně," prohlásila Merkelová.

„Zdůraznila, že „má pochybnosti, zda Velká Británie bude v budoucnosti důležitým členem Evropské unie“. Nechala ale otevřená vrátka s tím, že nová dohoda bude otevřena všem.

Nečas míří za Orbánem 

Otázka finanční unie bude také jedním z témat čtvrtečního jednání českého premiéra Petra Nečase v Budapešti, kde se sejde se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem. Maďarsko původně zcela odmítlo chystané změny Lisabonské smlouvy, Orbán se postavil po bok Camerona, protože to cítil jako ohrožení maďarské suverenity, ale pak svůj postoj zmírnil a řekl, že se plán musí projednat s poslanci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám